Največja opozicijska stranka je želela črtati po njihovem mnenju sporne člene.

Matični odbor je oba predloga, ki sta bila v DZ vložena po skrajšanem postopku, sredi meseca zavrnil, tako da DZ o njiju ni glasoval.

V SDS-u so z novelo zakona o KGZS-ju želeli črtati člen, ki ureja volitve v KGZS. Po zadnji noveli v zbornico ne morejo biti izvoljene osebe, ki so bile v zadnjih dveh letih člani politične stranke, kar po oceni SDS-a ne rešuje položaja kmetijstva, ampak ga celo kaznuje s tem, da se bodo pri posameznikih pojavljali dvomi o kandidaturi. V stranki obenem menijo, da obstaja veliko nedorečenosti, med drugim ni jasno, kako se bo preverjalo članstvo.

Z novelo o zaščiti živali pa so želeli črtati po njihovi oceni sporne člene. Kot poudarjajo v največji opozicijski stranki, trenutna novela o zaščiti živali iz leta 2023 ni imela podpore stroke, zato želijo s svojo novelo zagotoviti primeren in strokoven odnos do oskrbe živali. V opoziciji medtem menijo, da predlog SDS-a ne govori v dobrobit živali.

Na obe lani jeseni sprejeti noveli je državni svet vložil veto, po ponovni potrditvi v DZ-ju pa je državni svet izvajanje nekaterih njunih določb poslal v ustavno presojo.