Kot je povedala, to vlogo vidi predvsem kot kreatorja revizijske prakse in tistega, ki bo razvijal metode in tehnike državnega revidiranja.

Bilbija je nanizala svoje delovne izkušnje. V 28 letih je pridobila izkušnje na različnih področjih javnih financ, predvsem na področju davkov, državne revizije, notranje državne revizije, vodenja kapitalskih naložb družb in javnih naročil.

Spomnila je, da je na Računskem sodišču začela izvajati revizije, ko je bila vrhovna revizijska institucija komaj ustanovljena. "Revizorji tistega časa smo bili deležni posebnih izzivov novoustanovljene institucije. Spominjam se, da smo potrebovali kar nekaj časa, da smo revidirancem dopovedali, kdo smo in kakšna so naša pooblastila. Po več kot 20 letih je zdaj drugače," je dejala.

Po njenem mnenju je državna revizija z utrjevanjem vloge Računskega sodišča kot neodvisnega organa pridobila vsebino. "Izoblikovala se je praksa, pa tudi, sem prepričana, svetovalna funkcija Računskega sodišča je dobila svoje mesto v tem prostoru," je dodala.

Bilbija, ki na Računskem sodišču dela kot vrhovna državna revizorka, se je na kandidaturo za prvo namestnico predsednika Računskega sodišča prijavila, ker ima vizijo, kako to nalogo opravljati.

Kot vrhovna državna revizorka se srečuje z izjemno kompleksnimi vprašanji tako na področju izvajanja revizije kot na področju predmeta revidiranja. "Prepričana sem, da obvladovanje obojega vodi k dvigovanju standardov državne revizije. Vlogo prvega namestnika Računskega sodišča zato vidim predvsem kot kreatorja revizijske prakse in tistega, ki bo razvijal metode in tehnike državnega revidiranja. Tudi sicer mora bdeti nad kakovostjo naših izdelkov in skrbeti zanjo, ne glede na to, v kateri fazi je revizija," je dejala.

Od te funkcije javnost zato upravičeno pričakuje, da sledi vrednotam Računskega sodišča, in to so neodvisnost, objektivnost in učinkovitost, je v današnji predstavitvi še poudarila Bilbija.

Bilbija je sicer magistrica znanosti s področja davčnega prava, predsednik Pahor pa ocenjuje, da je zaradi svojega znanja in dolgoletnih izkušenj na področju javnofinančnih vprašanj in državnih revizij primerna kandidatka za predlagano mesto. "S svojim dosedanjim delom je dokazala, da je visoko strokovno usposobljena, izkušena, sposobna in motivirana, da prevzame izziv postati članica Računskega sodišča," so poudarili v njegovem uradu.

Pahor je po pogovorih z vodji poslanskih skupin ugotovil, da kandidatka uživa zadostno podporo poslank in poslancev DZ-ja ter predlog za njeno imenovanje prejšnji teden poslal v DZ. Poslanci o kandidatki glasujejo najpozneje v 30 dneh po prejemu predloga, glasovanje je tajno, kandidatka pa je izvoljena, če zanjo glasuje večina vseh poslancev.

Mesto prvega namestnika predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela se bo namreč izpraznilo 3. februarja 2022, ko se bo iztekel mandat zdajšnjemu prvemu namestniku predsednika Računskega sodišča Jorgu Kristijanu Petroviču.