Poleg prepovedi objave volilnih anket bi predlog novele vsem medijem javnega obveščanja odredil, "da po ključu žrebanja enakopravno razdelijo medijski prostor v soočenjih za vse kandidate in kandidatne liste, ki nastopajo na volitvah, ter medijem prepoveduje ločevanje strank na soočenjih po parlamentarnem statusu", so sporočili iz stranke. Prav tako so predlagali višje globe za medije, ki bodo te določbe kršili.

Menijo, da bi se ob prepovedi objave anketnih raziskav in analiz v obdobju tridesetih dni pred volitvami volivci bolj osredotočili na programe in predstavitve kandidatov ter ne bi bili "pod vplivom medijskih manipulacij in pristranskosti". Takšna ureditev bi namreč zagotovila bolj poštene in enake pogoje za vse kandidatne liste v predvolilnem obdobju ter s tem prispevala k večji demokratični udeležbi in večji verodostojnosti volitev, so dodali.

Tudi delitev medijskega prostora na soočenjih v javnih medijih glede na to, ali je stranka parlamentarna ali neparlamentarna, ni primerna, saj po njihovem mnenju ne zagotavlja enake obravnave vseh kandidatov in strank. S tem se krši načelo enakopravnosti in nepristranskosti medijev v času volilne kampanje, so prepričani.

Če bo ponudnikom v 60-dnevnem roku uspelo zbrati 5000 podpisov podpore pod predlog, bo predsednica DZ-ja po prejetju predlogov zakonov z zadostnim številom podpisom obvestila poslance o začetku zakonodajnega postopka.