Rupar za srečanje ni zaprosil, za vložitev pobude pa sprejem predsednika DZ-ja ni potreben, poudarjajo v kabinetu predsednice DZ-ja.

Kot so za STA sporočili iz kabineta Klakočar Zupančič, so bili o predvideni vložitvi obvestila o pobudi za vložitev predloga zakona s strani Ljudske iniciative Glas upokojencev in Inštituta 1. oktober obveščeni zgolj prek napovedi dogodka.

"Zaprosila, želje ali kakršne koli informacije, da bi se želel Pavel Rupar v lastnem imenu, v imenu iniciative ali v imenu inštituta srečati s predsednico DZ-ja, pa v kabinet nismo prejeli, zato nanjo tudi nismo mogli odgovoriti," so pojasnili.

Ob tem so poudarili, da postopek vložitve obvestila o zakonski pobudi v DZ sicer ne zahteva ali predvideva prisotnosti oziroma srečanja s predsednico DZ-ja.

Rupar je v vabilu na ponedeljkovo novinarsko konferenco namreč napovedal, da bodo v iniciativi predstavili tudi spremembe "zdravstvenega zakona, ki ga bodo po koncu konference vložili v DZ". Kot je pojasnil na konferenci, so imeli namen v zakonodajni postopek vložiti zakon za ukinitev obveznega plačevanja dodatnega zavarovanja za vse državljane Slovenije. Ker jih predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič po njegovih besedah ni želela sprejeti, zakona niso vložili v zakonodajni postopek. Pozneje je dodal, da bodo z vložitvijo zakona počakali, saj naj bi ga prva v postopek "vložila neka druga ljudska iniciativa".

Ob tem je Rupar napovedal, da bo na policijo podal prijavo zaradi videoposnetka, ki kroži po družbenih omrežjih. V videoposnetku so prikazani štirje naboji, na njem pa napisani priimki Janša, Grims, Hojs in Rupar.

Na policiji pravijo, da bodo vse ukrepe izvedli skladno z zakonodajo, v kolikor bodo prejeli predlog za obravnavno kaznivega dejanja s strani upravičenca, na katerega se grožnja konkretno nanaša. "Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, vam zaradi varstva osebnih podatkov ne moremo dati odgovorov," so dodali.

Glede groženj je Rupar sicer dejal, da ga zanima odziv predsednika vlade Roberta Goloba, ki je pred kratkim ustanovil strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, ki ga vodi direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, je poudaril na novinarski konferenci. "Prva naloga, s katero se bo soočila Nika Kovač, je tu," je dejal.

Kovač je v ponedeljek na Facebooku zapisala, da so grožnje, ki jih je prejel Rupar, nedopustne. Dejanje je treba prijaviti policiji, ta pa ga mora preiskati in ustrezno ukrepati, je dodala.