Kot je napovedala predsednica komisije in poslanka SDS-a Karmen Furman, bo do konca maja pripravljen osnutek vmesnega poročila.

Preiskovalna komisija DZ-ja preiskuje obdobje od začetka leta 2007 do konca leta 2018. Medtem ko se je v prvem delu osredotočila na področje otroške kardiologije, zdaj ugotavlja odgovornost nosilcev javnih funkcij na področju nabav in upravljanja medicinske opreme in zdravstvenega materiala. Trenutno je pod njenim drobnogledom Splošna bolnišnica Nova Gorica.

Tako Žiberna kot Nataša Fikfak sta članom komisije v januarju že pojasnjevala, kako so v njunih mandatih tekli postopki javnega naročanja pri nabavah medicinske opreme, odgovarjala pa sta tudi na vprašanja o aferi z domnevno preplačanimi kolčnimi protezami.

Na današnji seji sta oba nekdanja direktorja v šempetrski bolnišnici odgovarjala na podrobnejša vprašanja Karmen Furman glede izjav nekaterih prič, ki jih je komisija že zaslišala. Med drugim sta zanikala, da bi se neposredno nanju obrnil predstavnik italijanskega proizvajalca ortopedskih pripomočkov Lima. Njihove izdelke je bolnišnici sicer dobavljalo podjetje Primsell.

Žiberna, ki sicer ni želel komentirati posameznih pogodb oz. naročil, ne da bi jih imel pred sabo, je zatrdil, da so vsi postopki sledljivi iz dokumentacije o javnem naročilu. Postopke je, kot je pojasnil, vodila skupina za javna naročila, ki je tudi skrbela za pravilnost postopka.

Predsednica komisije je Žiberni med drugim izpostavila izjavo priče, da naj bi se določene nabave izvajale brez vednosti skupine za javna naročila. Kot je dejal nekdanji direktor, je določene nabave urejala nabavna služba, procese nabave pa je urejal bolnišnični pravilnik.

Karmen Furman je še zanimalo, zakaj je bolnišnica pod vodstvom Nataše Fikfak, ki je kot direktorica bolnišnice nasledila Žiberno, postopke javnega naročanja prepustila zunanjemu izvajalcu. Po besedah nekdanje direktorice v tistem trenutku v bolnišnici niso imeli usposobljenega kadra, ki bi lahko prevzel postopke javnega naročanja, seznanjena je že bila z nekaterimi nepravilnostmi, nabrali so se tudi veliki zaostanki, vodja skupine za javna naročila pa je odšla. Zato je presodila, da bo to lažje izpeljala zunanja služba.

Z današnjim zaslišanjem Nataše Fikfak in Darka Žiberne je preiskovalna komisija sklenila dokazni postopek glede nabav v novogoriški bolnišnici. Furmanova je napovedala, da bo do konca meseca pripravila osnutek vmesnega poročila, ki ga bo komisija obravnavala predvidoma v začetku junija.

Komisija bo delo sicer nadaljevala že v petek, ko bo zaslišala prve priče glede medicinske opreme v Ortopedski bolnišnici Valdoltra.