Predstavniki SD-ja so danes na ljubljanskem Prešernovem trgu javno predstavili svoj načrt za dostopno in kakovostno javno zdravstvo.

Kot je na današnji predstavitvi strategije poudarila predsednica SD-ja Tanja Fajon, je javni zdravstveni sistem treba zavarovati. "Ne sme biti dvoživk, kot so zdravniki, ki sedijo na dveh stolih malo v zasebnem in malo v javnem sektorju," je med drugim poudarila. Po njenih besedah je treba vsem prebivalcev zagotoviti enake možnosti za dostop do najboljšega, najbolj sodobnega načina zdravljenja.

Načrt za kakovostno in dostopno javno zdravstvo za vse je pripravila ekipa strokovnega sveta SD-ja za zdravje pod vodstvom Branka Gabrovca. Pri pripravi načrta je sodelovalo 84 strokovnjakov, o načrtu pa bodo razpravljali v javni razpravi po slovenskih mestih in ga nadgradili s pridobljenimi mnenji strokovnjakov in uporabnikov.

Njihov pristop temelji na treh stebrih, in sicer izboljšanem upravljanju in organiziranju, boljšem financiranju zdaj podfinanciranega javnega zdravstva in naložbah v posodobitev javne zdravstvene infrastrukture. Gabrovec je naštel šest korakov načrta: najprej akcijski pristop za nujno skrajšanje čakalnih vrst, ki so se v epidemiji covida-19 dodatno podaljšale, ukrepe za izboljšanje upravljanja, kakovosti in odgovornosti v zdravstvenem sistemu, ki vključuje tudi ločitev upravljavske in nadzorne funkcije v zdravstvenih zavodih, učinkovitejša koordinacija preko regionalnih zdravstvenih uprav in uvedbo referenčnih cen zdravstvenih storitev.

Posebno pozornost pa namenjajo položaju družinskih zdravnikov kot vstopne točke do vseh zdravstvenih storitev in medicinskim sestram kot hrbtenici zdravstvenega sistema. Zavzemajo se tudi za prenovo košarice pravic, med drugim bi vključili večje število zobozdravstvenih storitev.

V SD-ju sicer ne podpirajo vladnega predloga zakona o zagotavljanju sredstev za naložbe v slovensko zdravstvo v letih 2021 do 2031. "Videti je kot skupek trgovinskih želja. Menimo, da so naložbe v zdravstvo absolutno nujne, ampak ne način, kot je predlagano zdaj," je še dejal Gabrovec.