S tem želi pospešiti postopke odločanja o njihovem predlogu.

Predlog spremembe zakona o nujnem ukrepu na področju DDV-ja za omilitev dviga cen energentov je poslanska skupina SDS-a v obravnavo po skrajšanem postopku vložila konec maja. "Predlog, ki sledi potrebam gospodinjstev in gospodarstva, je treba obravnavati čim prej, saj se bo DDV za energente znova obračunaval po 22-odstotni stopnji, kar bo pomenilo višje cene energentov," so zapisali v danes vloženi zahtevi.

Obdobje, v katerem je bil DDV na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka, je trajalo od septembra lani do konca letošnjega maja. To pomeni, da bodo zdaj računi za elektriko in plin višji za približno 11 odstotkov.

Uveljavitev znižane stopnje davka na omenjene energente je prinesel avgusta lani sprejeti zakon o nujnem ukrepu na področju DDV-ja za omilitev dviga cen energentov. Ukrep je bil sprejet z namenom znižanja visokih cen energentov med zadnjo ogrevalno sezono, ko so bile razmere na trgu energentov še posebej zaostrene.

Vlada je konec maja napovedala, da za zdaj ukrepa s predlogom zakonskih sprememb ne namerava podaljšati. Razmere na energetskih trgih so se umirile, prav tako do konca leta za gospodinjstva, male poslovne odjemalce in mala ter srednja podjetja ostaja regulirana cena elektrike in plina, so zapisali v vladi.