Predlagajo, da odbor pozove ministrstvo za zdravje, da predloži analizo vzrokov za visoko število presežnih smrti v letu 2023 in ukrepe za preprečevanje visokega deleža presežne umrljivosti.

Slovenija je po starosti prebivalstva ena izmed najstarejših držav na svetu, so ob objavi zahteve za sklic nujne seje odbora za zdravstvo v sporočilu za javnost poudarili v poslanski skupini SDS-a. Na lestvici prednjači Japonska s povprečno starostjo 48,6 leta, sledita ji Nemčija s povprečno starostjo 47,8 leta in Italija s povprečno starostjo 46,5 leta. Slovenija se uvršča na četrto mesto s povprečno starostjo 44,9 leta, so izpostavili. Spomnili so, da je zadnja vlada Janeza Janše ustanovila urad za demografijo, ki se je primarno ukvarjal tudi s perečim vprašanjem staranja prebivalstva, a ga je aktualna vlada Roberta Goloba ukinila.

V sporočilu opozarjajo na tudi vse hujše duševne stiske med mladimi. "V petih letih si je življenje vzelo za razred otrok oziroma 23 mladoletnih. Poskusov samomora je vse več, lani jih je bilo 569," so zapisali.

Po mnenju poslanske skupine SDS-a pa bi nas morali skrbeti tudi najnovejši podatki Eurostata o presežni umrljivosti v državah članicah EU-ja. Sredi februarja je Eurostat objavil podatek glede presežne umrljivosti za mesec december lani, ko se je Slovenija po presežni umrljivosti uvrstila na prvo mesto in visoko nad povprečjem EU-ja. Decembra lani je bila presežna umrljivost v EU-ju 9,5-odstotna, v Sloveniji pa je bila 21,3-odstotna, so opozorili. Enako skrb vzbujajoči so po njihovem mnenju tudi podatki glede presežne umrljivosti v Sloveniji za celotno leto 2023, saj smo kar osem mesecev imeli presežno umrljivost nad povprečjem EU-ja.

Slovensko zdravstvo je na robu, najbolj odgovorna za to, predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, pa se še kar pretvarjata, kot da težav ni, so med drugim zapisali v SDS-u.