Njegov namen je krepitev gospodarskega sodelovanja s to vodilno srednjeazijsko državo, so sporočili z zunanjega ministrstva.

"Odnosi med državama se razvijajo na številnih področjih. Pri gospodarstvu beležimo še poseben interes, kar potrjuje dejstvo, da je prav Uzbekistan naš največji zunanjetrgovinski partner v srednji Aziji," so na ministrstvu povzeli besede zunanje ministrice, ki jo spremljajo 12-članska delegacija gospodarstvenikov in predstavniki javne agencije Spirit.

Nekatera podjetja v delegaciji že delujejo v Uzbekistanu, drugim bo sporazum pomagal odpreti vrata na ta perspektivni srednjeazijski trg. "Veseli me, da smo danes s slovenskimi podjetji in uzbeškim podpredsednikom vlade identificirali konkretne korake. Našim podjetnikom smo na ta način olajšali vstop na uzbeški trg," je povedala ministrica.

Ob tej priložnosti so pripravili tudi slovensko-uzbeški poslovni forum. Podpredsednik Khodajev je zagotovil interes in podporo uzbeške vlade slovenskim gospodarskim projektom.

Slovensko zunanjo ministrico je v Taškentu sprejel tudi minister za zunanje zadeve Bahtijori Saidov. Zavzela sta se za krepitev političnega dialoga med državama ter izrazila interes za krepitev sodelovanja na dvostranskem in multilateralnem področju.
Izmenjala sta tudi stališča glede aktualnih izzivov na področju zunanje politike in aktualnega dogajanja v regiji.

V četrtek se bo ministrica srečala še z ministrom za investicije, industrijo in trgovino Kudratovom Lazizom, obisk v Uzbekistanu pa bo končala s predavanjem na Univerzi za svetovno gospodarstvo in diplomacijo. V petek bo obiskala Kirgizijo.