Kot so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, ki se je pri nadzoru pridružilo mobilni enoti finančne uprave, je Slovenija poleg Hrvaške in Madžarske ena glavnih tranzitnih držav, prek katere je na italijanski črni trg letno prepeljanih več desettisoč mrtvih in živih ptic. Mrtve ptice so namenjene za prehrano v petičnih restavracijah, žive pa za potrebe gojitve ali kot hišni ljubljenčki.

Carinski nadzor je potekal oktobra v sklopu mednarodne akcije nadzora tihotapljenja ptic preko državnih meja. V skupno petih terenskih dneh so opravili preko 500 pregledov osebnih in tovornih vozil. Pri dveh pregledanih vozilih se je izkazalo, da italijanski državljani v Italijo nezakonito prevažajo več osebkov zavarovanih vrst ptic.

Pri italijanskem vozniku kombija so uslužbenci carinske mobilne enote odkrili vrečko, v kateri je bilo šest zamrznjenih osebkov sloke (scolopax rusticola). Kot je navedel voznik, je ptice prejel kot darilo pri nakupu psa. Ptice so bile ulovljene na Hrvaškem.

Med nadzorom so ustavili tudi dve v koloni vozeči vozili. Izkazalo se je, da gre za skupino italijanskih lovcev, ki se je vračala z lovnega vikenda na Hrvaškem. Pregled vozila in predmetov je razkril, da se v hladilnem kovčku nahaja več osebkov prepelic (coturnix coturnix) in golobov duplarjev (columba oenas), pa tudi več kosov mesa divje svinje in vsaj deset osebkov mlakarice (anas platyrhynchos).

Pregled drugega vozila je pokazal, da se v priklopni prikolici za prevoz psov nahaja več deset osebkov mlakarice, vsaj štirje fazani (phasianus colchicus) ter dva kreheljca (anas crecca) in en osebek vrste dolgorepa raca (anas acuta).

V Sloveniji od odkritih vrst ptic nista zavarovani le mlakarica in fazan.

Carinska enota finančne uprave je postopek predala policiji, ki je o dejanju nezakonitega transporta zavarovanih vrst ptic obvestila tudi pristojno državno tožilstvo. Postopek je še v teku.

Natančne ocene o razsežnosti nezakonitega transporta ptic v zadnjih letih v društvu sicer ne poznajo, saj od 1. junija 2013 slovensko-hrvaška meja ni več zunanja meja EU in se posledično redni carinski nadzor na njej ne opravlja več.

"Takšni izredni in usmerjeni nadzori v času jesenske selitve ptic, kot je bil izveden v sodelovanju s carinsko mobilno enoto Finančne uprave Ljubljana, so zato še toliko bolj dobrodošli in pomembni," so poudarili v društvu in dodali: "Za uspešno odkrivanje primerov je tako ključno sodelovanje ter medsebojno obveščanje med pristojnimi organi (carina, policija, tožilstvo) ter strokovnjaki."