Tretje srečanje častnih konzulov Slovenije, prvo po letu 2016, je namenjeno utrjevanju vezi s Slovenijo in krepitvi slovenske gospodarske diplomacije, so sporočili z ministrstva za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Srečanja se udeležuje 77 od skupaj 143 slovenskih častnih konzulov z vsega sveta. V predsedniški palači jih je danes sprejela predsednica republike Nataša Pirc Musar.
"Delo, ki ga opravljajo častni konzuli Republike Slovenije v tujih državah, pogosto ostaja skrito očem javnosti, a predstavljajo pomembno povezavo v dvostranskih odnosih med državami. Zahvaljujem se jim za čas in trud, ki ga vlagajo v projekte med njihovimi državami in našo domovino," je zapisala na omrežju X.

Večji del današnjega programa je sicer potekal v Novi Gorici. Tam sta jih pozdravila župan Samo Turel in generalna sekretarka v ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Renata Cvelbar Bek. Slednja se je častnim konzulom zahvalila za opravljanje njihovega poslanstva ter prispevek k vzpostavljanju in razvijanju gospodarskih, kulturnih in prijateljskih dvostranskih odnosov.

Generalni direktor direktorata za javno in gospodarsko diplomacijo Slobodan Šešum je medtem v kratki razpravi o nacionalni znamki poudaril pomen sodelovanja vseh deležnikov - tako gospodarstva kot državnih institucij - pri izgradnji močne in v svetu prepoznavne znamke države.

Častni konzuli so se danes v okviru številnih diskusij, predstavitev in nagovorov srečevali s političnimi predstavniki in predstavniki več organizacij na področju gospodarstva, denimo Gospodarske zbornice Slovenije in agencije Spirit.

Program njihovega obiska pa vključuje tudi terenske obiske. V četrtek bodo častni konzuli obiskali Dolenjsko, kjer si bodo med drugim ogledali grad Otočec in podjetje Krka, ter se udeležili sprejema v Novem mestu pri županu Gregorju Macedoniju.

Zadnji dan srečanja v petek pa bodo znova na Goriškem, z nagovorom v mestni hiši v Novi Gorici ga bosta otvorila župan Turel in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Program bo med drugim namenjen predstavitvi projekta Evropska prestolnica kulture 2025 ter gospodarskih in turističnih potencialov regije.

Srečanje se bo zaključilo z ogledom vinske kleti Brda in Vile Vipolže, kjer bo potekala okrogla miza z naslovom Vino v diplomaciji in mreženje s predstavniki lokalnih turističnih organizacij, vinarji in vinogradniki. Zbrane bo ob koncu nagovorila podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.

Častni konzuli so večinoma tuji državljani, ki načeloma nimajo neposrednih konzularnih pristojnosti, temveč dopolnjujejo mrežo slovenske diplomacije. Lahko svetujejo ali nudijo koristne informacije o državi in njenem gospodarstvu, svoje delo opravljajo brez plačila, v svoji organizaciji in za svoj denar.