Z institucijo želijo okrepiti razpravo in stroko ter javnost vključiti v snovanje javnih politik, je dejala v izjavi za medije.

Ob tem se namerava inštitut povezovati v mednarodnem prostoru, pri čemer so njihovi najpomembnejši partnerji sestrske politične fundacije v EU-ju. Med njimi je Kopač, sicer nekdanja ministrica za delo, naštela nemški Friedrich Ebert Stiftung, avstrijski Karl Renner Institut, švedski Olaf Palme Center in Fundacijo za evropske progresivne študije, ki sorodne fundacije združuje na ravni EU-ja.

Jedro inštituta po navedbah Kopač sestavlja trenutno 10-članski strokovni svet, ki ga sestavljajo univerzitetni profesorji in doktorji znanosti s področij prava, sociologije, ekonomije in zgodovine ter posamezniki, ki so pomembno prispevali k razvoju slovenskih politik v preteklosti, in sicer Aleksandra Kanjuo Mrčela, Rado Bohinc, Polonca Domadenik Muren, Mirko Pečarič, Božo Repe, Matjaž Koman, Jože Smole, Sonja Lokar, Nataša Kovač in Helena Kamnar.
"To je neka intelektualna zasnova, s katero želimo voditi odgovoren dialog tudi širše v našem prostoru," je povedala Kopač.

Inštitut bo deloval v stavbi na Levstikovi 15, kjer je trenutno sedež stranke SD. Po poročanju portala N1 se ta seli v novogradnjo na Nazorjevi v središču Ljubljane. Kopač je dejala, da so vilo na Levstikovi preimenovali v Hišo naprednih idej, saj želijo, da v njej sobivajo še druge nevladne organizacije, kot denimo Inštitut za ekonomsko demokracijo. Ob tem pa da postane vsem odprt prostor za diskusijo in druženja.

Inštitut bo 25. aprila v Klubu Cankarjevega doma organiziral konferenco Vrh 1. maj, kjer bodo skupaj z mednarodnimi gosti iz sestrskih političnih fundacij spregovorili o ključnih izzivih EU-ja, socialdemokratskih usmeritvah in vlogi političnih fundacij pri podpori evropskemu povezovanju in oblikovanju javnih politik.

Ustanovitelja inštituta sta sicer predsednica SD-ja Tanja Fajon in generalni sekretar stranke Klemen Žibert. Njegov direktor je nekdanji poslanec stranke Jan Škoberne, predsednik sveta zavoda pa nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček.