Foto: BoBo
Foto: BoBo

Spominske ženske demonstracije so se začele pozno popoldne na Pogačarjevem trgu, pohod več deset udeleženk pa je šel mimo Kazine čez Trg republike do vladne palače. Pot so zaključile pred parlamentom, kjer so prebrale zahteve, "katerih uresničevanje je pogoj za socialni mir, ohranjanje in krepitev demokratične ustavne ureditve ter spoštovanja človekovih pravic".

Med drugim od odgovornih predstavnikov zahtevajo, da odgovorno skrbijo za ohranjanje naravnega okolja, da terjajo dopolnjevanje slovenske in evropske zakonodaje, ki bo preprečevala nadvlado multinacionalk, da se zavzamejo za ohranitev javnega sistema izobraževanja ter da preprečijo prekariat in poskrbijo za spoštovanje in boljše nagrajevanje zaposlenih v vseh dejavnostih.

Prav tako zahtevajo, da v razpravah o delitvi proračunskega denarja dajejo prednost zagotavljanju javnega zdravstva in dolgotrajne oskrbe pred vojaškimi nabavami, nehajo z različnimi žalitvami in poniževanjem volivcev ter da zavarujejo svobodo, strokovnost in neodvisnost Slovenske tiskovne agencije in Radiotelevizije Slovenija.

Javni shod so na novinarski konferenci že napovedali pretekli teden, ko so tudi sporočili, da bodo članice Društva Dobrnič skupaj s predstavnicami Ženskega lobija Slovenije, Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, Ženskega foruma Socialnih demokratov, Sindikata Mladi plus in skupine Rezistenca zahtevale sprejem pri predsedniku državnega zbora.