Listo odpirajo za vse, ki se prepoznajo v vrednotah stranke, so poudarili na današnji novinarski konferenci. Članstvo v stranki ni pogoj za umestitev na listo.

Sopredsednik Vesne Uroš Macerl je poudaril, da stranka listo odpira za vse, ki se v njihovem programu prepoznajo in z njimi delijo mnenje o okolju, družbenih in socialnih politikah. Pri tem poziva različne člane družbe, ki običajno v politiko niso vključeni, da se vključijo. Poudaril je, da si želijo oblikovati listo, ki bo združevala prepoznavne, kredibilne in zaupanja vredne posameznike z različnih strokovnih področij.

Predsednik sveta stranke in koordinator evidentacijskega postopka Saša Fras je predstavil postopek evidentiranja kandidatk in kandidatov. Prijave bodo zbirali do 31. decembra, prijavi pa se lahko vsakdo, ki se s prijavo strinja z umestitvijo v postopek izbora kandidatov na listi stranke, je poudaril.

Sopredsednica Vesne Urša Zgojznik je poudarila, da za stranko Evropska unija ni zgolj skupnost, ki Slovenijo ovira s svojimi predpisi, ampak ključna finančna žila za vlaganja v razvoj znanosti in gospodarstva ter popoplavno obnovo Slovenije. "Vse bolj pa je tudi zadnja obrambna linija pred avtokratičnimi sistemi vodenja, ki se razširjajo po svetu," je še dejala.

Poudarila je, da si v Vesni želijo osvetliti delo EU-ja in uspehe, ki jih v resnici dosega. Tako si želijo končati prakso slovenske politične elite, ki pomembne odločitve in slovenski glas v odločitvah evropskih institucij večino časa skriva pred državljani, uspehe in finančna sredstva, ki jih zagotovi evropski proračun, pa pripiše sebi.

Tudi druge stranke stopnjujejo aktivnosti pred volitvami v Evropski parlament, vrstijo se ugibanja o listah in napovedih kandidatur. Po poročanju časopisa Večer želi nastopiti tudi skupina intelektualcev, zbranih okoli nekdanjega dolgoletnega dopisnika Radiotelevizije Slovenija in publicista Uroša Lipuščka. Po njegovih besedah gre za skupino ljudi, v kateri niso zadovoljni, kako "kapitulantsko se v Bruslju vedejo naši evropski poslanci". Preostalih imen na kandidatni listi za zdaj ne razkriva.