Na 37. kongresu Evropske zelene stranke, ki je ta konec tedna potekal na Dunaju, so v EGP-ju sprejeli štiri nove članice. Med njimi je tudi Vesna, ki je prejela soglasno podporo vodstva EGP-ja ter visoko podporo med navzočimi delegati in delegatkami, so sporočili s stranke.

"Vodstvu EGP-ja smo hvaležni za vso dosedanjo podporo našim prizadevanjem. S to formalno potrditvijo se tudi uradno pridružujemo evropski zeleni družini ter sooblikujemo program za prihodnje evropske volitve," je dejala sopredsednica Vesne Urša Zgojznik.

Sopredsednik stranke Uroš Macerl je dodal, da je sprejem v EGP zelo velik dosežek za tako mlado stranko in da je sodelovanje nujno za doseganje skupnih ciljev, ob tem pa se lahko po njegovem mnenju veliko naučijo od držav, kjer zelene stranke prevzemajo vodilne funkcije. Poudaril je tudi, da v Sloveniji zelena politika še ni imela priložnosti sprejemanja odločitev.

Stranki Vesna sta ob sprejemu v svoje vrste čestitala tudi sopredsednika EGP-ja, Melanie Vogel in Thomas Waitz.

Zeleni želijo po navedbah Vesne okrepiti svoje delovanje predvsem na jugu in vzhodu Evrope, v ospredje pa postaviti socialno pravičen zeleni prehod, ohranjanje naravnega okolja ter zagotavljanje evropske prehranske in energetske samooskrbe.