Kot so poudarili, ministrica nadaljuje ignoriranje praktikov in Sviza tudi tokrat ni vključila v načrtovanje novega šolskega leta.

"Mediji so v zadnjih dneh povzeli napoved ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da bo upoštevaje epidemiološke razmere predstavilo smernice in posodobljene modele pouka za šolsko leto 2021/22. To naj bi se zgodilo 24. avgusta, torej zgolj teden pred začetkom pouka, kar pa je, kot so že opozorili tudi ravnateljice in ravnatelji, občutno prepozno," so v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) zapisali v sporočilu za javnost.

Poudarili so, da ministrica za izobraževanje Simona Kustec nadaljuje popolno ignoriranje praktikov in da sindikata tudi tokrat ni vključila v razprave in analize o pravkar končanem šolskem letu ter prav tako ne v načrtovanje prihajajočega šolskega leta.

Ob tem so spomnili, da so pretekli teden na konferenci Evropskega združenja sindikatov izobraževanja (ETUCE) predstavniki Evropske komisije in učiteljskih sindikatov iz vse Evrope sporočili, da je treba učitelje nujno podpreti pri premagovanju težav, ki jih je porodila pandemija covida-19, in še okrepiti socialni dialog.

Prav nasprotno kot v Sloveniji je bilo v številnih državah dialoga v preteklem letu po navedbah Sviza več, predstavniki zaposlenih so pri iskanju najboljše rešitve za organizacijo in izvedbo pouka v bližajočem se šolskem letu povabljeni k sodelovanju v delovnih skupinah.

Da se je v času, ko so bili vrtci in šole zaprti, nakopičilo pri zaposlenih, otrocih in njihovih starših mnogo dodatnih težav in da se je treba ustrezno pripraviti na bližajoče se šolsko leto, je junija opozorilo Društvo šolskih svetovalnih delavcev Slovenije. Že konec marca je Sviz ministrico za izobraževanje pozval k nujnim spremembam pri organizaciji in delu šolske svetovalne službe, a se ta ne odziva, so navedli.

Sviz že vse od začetka pandemije naslavlja na ministrstvo pozive in predloge, ki bi pripomogli k temu, da bi vzgojno-izobraževalni proces lahko potekal v vrtcih in šolah. Zato znova poziva ministrstvo, da naj v vrtcih in šolah poskrbi za ustrezno prezračevanje, sisteme za razkuževanje zraka ter vse preostale potrebne zdravstveno-varnostne ukrepe, s katerimi bo zaščitilo zaposlene in otroke.

Sindikat zahteva, da naj zdaj obvezno tedensko testiranje zaposlenih po načelu zaupanja zamenja samotestiranje na domu. Prav tako mora tudi cepljenje vzgojiteljev, učiteljev in drugih zaposlenih v vzgoji in izobraževanju proti covidu-19 ostati prostovoljna in svobodna odločitev vsakega posameznika, so še dodali v sindikatu.