Predsednica SD-ja Tanja Fajon ob tem predlaga usklajen odziv zaradi motenj v dobavnih verigah, dogovor slovenske politike o ukrepih za varnost države pred konvencionalnimi in kibernetskimi grožnjami ter o sodelovanju pri pomoči beguncem in humanitarni pomoči Ukrajini.

Kot so ob tem v SD-ju spomnili v sporočilu za javnost, je Fajonova že ob začetku konflikta predlagala sklic sveta za nacionalno varnost, za poziv predsedniku republike pa se je odločila, ker vojna v Ukrajini "dramatično spreminja razmere v mednarodni skupnosti in bo imela velike kratkoročne in dolgoročne posledice". Po njeni oceni je nujno, da se Slovenija aktivno pripravi, da bodo te posledice čim manj prizadele naše ljudi, gospodarstvo in okolje.

Ob tem je kritična do predsednika vlade Janeza Janše z oceno, da nedržavniško zlorablja vojno v Ukrajini. "Njegov predlog za zaprtje ukrajinskega zračnega prostora po njenem mnenju pomeni neposredno konfrontacijo zveze Nato in Rusije, s tem pa vojno svetovnih razsežnosti. Takšno izzivanje je nespametno in neodgovorno," je navedla.

Na seji sveta za nacionalno varnost, ki jo je 26. februarja sklical Janša, so udeleženci enotno obsodili agresijo v Ukrajini. Na sejo je premier takrat povabil predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Janeza Stuška, direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo Jaroša Britovška, direktorja urada vlade za informacijsko varnost Uroša Sveteta in načelnika generalštaba Slovenske vojske, generalmajorja Roberta Glavaša ter Marjana Šarca kot predsednika največje opozicijske stranke LMŠ.

Fajonova je bila takrat kritična, da Janša poleg sveta za nacionalno varnost ni sklical celotnega političnega vrha in predstavnikov vseh parlamentarnih strank. Janša se je na to odzval z zapisom na Twitterju, da se na podlagi poslovnika sveta za nacionalno varnost, ki je enak ali podoben že desetletja, na sejo vabi predstavnika največje opozicijske stranke. "Če pa se predsednik republike Borut Pahor odloči, da je treba sklicati neformalni posvet vseh parlamentarnih strank, bo vlada seveda zanj zagotovila vse potrebne informacije in logistiko," je dodal.