Obisk je izkoristila tudi za predstavitev kandidature Slovenije za nestalno članico v Varnostnem svetu ZN-a.

"Veseli me, da sem po 17 letih kot prva slovenska zunanja ministrica na obisku v Džakarti. Želim si, da bi bilo v prihodnje takšnih obiskov več, saj obstaja še veliko neizkoriščenih priložnosti za krepitev odnosov med državama, predvsem na področju gospodarstva, naložb, znanosti in raziskav ter sodelovanja med univerzami," je v sredo ob srečanju z ministrico Retno Marsudi izjavila Tanja Fajon.

Ministrici sta razpravljali predvsem o indijsko-tihomorskem območju, s poudarkom na razmerah v Mjanmaru in Južnokitajskem morju, ter o nadaljnjem razvoju odnosov med EU-jem in Aseanom. Fajon je pohvalila prispevek Indonezije pri reševanju krize v Mjanmaru in poudarila, da si Slovenija in Indonezija delita poglede glede svobodnega, vključujočega in na pravilih temelječega Indo-Pacifika.

"Skupna so nam prizadevanja za mirno in stabilno regijo, spoštovanje mednarodnega prava in trajnostni razvoj, za kar si bomo še naprej prizadevali v multilateralnem okolju," je še dodala Fajon.

Indonezijski kolegici je predstavila kandidaturo Slovenije za nestalni sedež v Varnostnem svetu ZN-a, spregovorili pa sta tudi o krepitvi agende "Ženske, mir in varnost" in pomenu dostopa do izobraževanja za vse ženske in deklice, je sporočilo zunanje ministrstvo.

Na današnjem srečanju z generalnim sekretarjem Aseana Kaom Kimom Hournom je Fajon poudarila, da gre pri odnosih med EU-jem in Aseanom za naravno partnerstvo, ki temelji na prizadevanjih za učinkovit multilateralizem in zavezanost regionalnemu povezovanju.

"Slovenija želi krepiti odnose z Aseanom, kar dokazuje tudi moj obisk v Indoneziji in Vietnamu. V vedno bolj kompleksnem in povezanem svetu je pomembno poslušati in tudi slišati ter razumeti drug drugega," je poudarila.

Ministrica se je sestala tudi s predsednikom indonezijske gospodarske zbornice Arsjadom Rasjidom, s katerim sta govorila o priložnostih za slovensko gospodarstvo na vedno bolj odprtem indonezijskem trgu.

Prav tako pa je obiskala Zavod Regina Pacis, ki združuje vrtec, osnovno in srednjo šolo ter kliniko, namenjeno okoliškim prebivalcem iz socialno ogroženih družin. Ministrica se je sestala z vodstvom zavoda, v katerem od konca aprila letos deluje tudi slovenska sestra Iva Horvat.

Zahvalila se ji je za pomembno humanitarno delo, ki ga izvaja v Džakarti.