Na ljubljanski medicinski fakulteti pričakujejo, da bo ta uspešna, je za STA povedal dekan fakultete Igor Švab.

Poudaril je, da z UKC-jem Ljubljana že dalj časa potekajo pogovori, kako rešiti nastali položaj. "Verjamemo, da bodo prizadevanja obeh partnerjev usmerjena v iskanje najboljših rešitev," je navedel.

Zapadli dolg UKC-ja do medicinske fakultete po njegovih besedah znaša že več kot 41 milijonov evrov. Nastal je iz naslova zdravstvenih storitev, predvsem v okviru treh inštitutov fakultete, Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, Inštituta za patologijo in Inštituta za sodno medicino, te je fakulteta v obdobju približno dveh let opravila za UKC.

Upoštevajoč razmere si na medicinski fakulteti prizadevajo za sporazumno rešitev, vendar Švab pravi, da so morali zaradi zaščite pravnih interesov fakultete uporabiti tudi druge pravne možnosti in so tako proti UKC-ju Ljubljana zaradi dolga vložili tožbo. "Trenutno pa smo osredotočeni na postopek mediacije, za katerega verjamemo, da se bo uspešno zaključil," je poudaril.

Iz UKC-ja Ljubljana pa so STA-ju sporočili, da zadeve za zdaj ne morejo vsebinsko komentirati, saj je v sodnem postopku, ki je trenutno prekinjen zaradi poskusa mirne rešitve spora z mediacijo, v katero sta privolili obe stranki.