Dogodki se bodo zvrstili vse do konca leta, z njimi pa želijo poudariti predvsem pomen zagotavljanja ravnovesja med varstvom narave in interesi človeka.

Letošnje dogodke edinega narodnega parka v Sloveniji in enega najstarejši evropskih parkov so združili pod geslom Za naravo in ljudi, predstavili pa so jih v petek na novinarski konferenci v dolini Trente. Predstavili so tudi aktivnosti znaka kakovosti TNP, prisotni pa so izpostavili predvsem velik pomen sodelovanja parka z lokalnimi deležniki.

Kot je pojasnila Mojca Smolej iz informacijsko izobraževalne službe v Javnem zavodu Triglavski narodni park, skupaj z lokalnimi deležniki pripravljajo tri osrednje dogodke. Prvi bo potekal julija v dolini Trente, z njim bodo obeležili tudi 50 let programa UNESCO MAB - Človek in biosfera. Na drugem osrednjem dogodku, ki bo septembra v Bohinju, bodo podelili Belarjevo priznanje, novembra pa bodo pripravili še strokovni posvet ob 40. obletnici zakona o TNP ter odprtje fotografske razstave Večna sprememba na Jakopičevem sprehajališču v Ljubljani.

Poleg tega pripravljajo še veliko drugih dogodkov za širšo javnost in lokalne skupnosti ter programe za mlade oz. družine. Od junija do oktobra bodo organizirani tudi vodeni pohodniški izleti z vodnikom za spoznavanje različnih območij parka.

Direktor parka Janez Rakar je poudaril, da dve osnovni nalogi parka ostajata naravovarstvo in razvoj, ki morata iti z roko v roki. Sodoben način upravljanja tega zavarovanega območja pa temelji tudi na tesnem sodelovanju z deležniki oziroma partnerji.

"V zadnjih letih je ena od primarnih aktivnosti izboljšanje sodelovanja s parkovnimi lokalnimi skupnostmi in vsemi ostalimi deležniki v prostoru. Brez skupnega sodelovanja in razumevanja vseh enostavno ne vidimo napredka tako na področju naravovarstva kot razvoja. Ob vseh odzivih lahko rečem, da je bil v zadnjih štirih letih ta napredek dosežen - odnosi z vsemi župani so zelo pozitivni, s pogovori in razmišljanjem nenazadnje vedno pridemo do končnih rešitev," je zadovoljen Rakar.

TNP oz. celoten prostor Julijskih Alp je zelo pomemben pri vseh naših akcijah, še posebej na tistih trgih, ki so 500 ali 1000 km oddaljeni od naše doline. "Tam je edino smiselno, da se pojavljamo kot enoten prostor," pa je dejal direktor Javnega zavoda za turizem Dolina Soče Viljam Kvalić. TNP je je zanje pomemben strokovni partner, ki jim nudi potrebne temelje tudi pri razvoju turizma.

Z njim se je strinjal tudi Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj in koordinator Biosfernega območja Julijske Alpe, ki je med drugim poudaril, da se na tem območju zgodi kar 25 odstotkov vsega slovenskega turizma.

Kot dokaz kakovosti, tradicije in sožitja z naravo je Javni zavod Triglavski narodni park vzpostavil tudi poseben znak kakovosti za izdelke in storitve, ki zagotavljajo ohranjanje narave in kulturne dediščine ter prispevajo k večji kakovosti življenja in spodbujajo trajnostni razvoj.

Kot je poudaril Davorin Koren, vodja oddelka za razvoj v zavodu, so certifikacijski sistem znak kakovosti TNP začeli vzpostavljati pred nekaj leti, ko so prepoznali šest potencialnih nosilcev - ekoloških kmetij na območju parka. Znak kakovosti so letos razširili še na področja kmetijstva, vodništva in izobraževanja, skupno pa je doslej znak pridobilo 15 posameznikov, največ je kmetij in drugih turističnih ponudnikov.

Kot je še izpostavil Koren, v okviru znaka kakovosti TNP združujejo že obstoječe certifikate - kar 40 odstotkov ponudnikov, ki so vključeni v Zeleno shemo slovenskega turizma, denimo prihaja iz območja TNP.