Opozorili so, da si morajo tuji študentje večinoma sami služiti denar, zakon pa bo zmanjšal uvoz možganov in mednarodni ugled Slovenije.

Po zadnji spremembi morajo tuji študentje, ki ne prihajajo iz Evropske unije, kot pogoj za pridobitev dovoljenja za študij v Sloveniji izkazati obstoj finančnih sredstev v vrednosti 5000 evrov na leto, in ne več garantnega pisma staršev ali skrbnikov.

V sporočilu za javnost sindikata in ŠOS-a so zapisali, da si morajo študentje večinoma sami služiti denar, da si pokrijejo stroške študija in bivanja v univerzitetnem mestu. Opozorili so, da so sredstva, s katerimi razpolagajo starši in skrbniki študentov z Zahodnega Balkana, pogosto nižja od študentskega zaslužka v Sloveniji.

Dodatno so poudarili, da ministrstvo za notranje zadeve ni opravilo analize, ki bi dokazovala, da obstajajo zlorabe študentskega statusa med tujimi študenti oz. da je teh več kot med slovenskimi študenti.

Novi zakon bi po njihovem mnenju lahko vplival na odliv tujih študentov v Sloveniji, ki tu iščejo kakovostno izobrazbo, za Slovenijo pa bi to pomenilo "zapravljeno priložnost za uvoz možganov" in poslabšanje njenega ugleda v svetu.

V torkovem odprtem pismu ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu so na nepošteno in diskriminatorno obravnavo tujih študentov opozorili tudi v Slovenski filantropiji. Tudi oni menijo, da bo to škodilo "mednarodnemu razvoju naše države".

Na ministrstvu za notranje zadeve so na številne očitke prejšnji teden odgovorili z besedami, da so morali tuji študenti že do zdaj izkazovati "pogoj zadostnih sredstev za preživljanje", po njihovem mnenju pa "novela zakona ne zaostruje pogojev za pridobitev dovoljenja, temveč le spreminja način njihovega izkazovanja".