Na podlagi predlogov poslanskih skupin bodo strokovno skupino sestavljali Dino Bauk, Janez Pogorelec, Ciril Ribičič in Aleš Zalar.

Predlog za začetek postopka za spremembo ustave glede imenovanja sodnikov je v parlamentarni postopek vložila koalicija. Predlagajo prenos pristojnosti imenovanja sodnikov na predlog Sodnega sveta z DZ-ja na predsednika republike. Medtem ko v največji opozicijski stranki SDS predlaganih rešitev ne podpirajo, se je Jožef Horvat iz NSi-ja na prvi seji ustavne komisije sredi novembra zavzel za nadaljevanje postopka, a je obenem izrazil pričakovanje, da bo strokovna skupina pripravila nekaj različic predlogov, ki bodo vključevali tudi spremenjeno sestavo Sodnega sveta.

Horvat, ki je predsednik ustavne komisije, je danes pojasnil, da bo strokovna skupina ustavni komisiji v prvi fazi nudila pomoč pri razpravi o sprejemu predloga za potrebe plenarnega odločanja, ali naj se začne ustavnorevizijski postopek. Če bo takšen predlog sprejet, bo nato komisiji v pomoč tudi pri odločanju, ali je treba preoblikovati predložen osnutek ustavnega zakona in kako. Strokovna skupina bo, če se bo začela druga faza ustavnorevizijskega postopka, pripravila delovni predlog ustavnega zakona z obrazložitvijo. "Vsekakor pa bomo lahko strokovno skupino prosili tudi za kakšno drugo mnenje, povezano s predmetnim ustavnorevizijskim postopkom," je dodal Horvat.

Predloge za člane strokovne skupine so po njegovih besedah posredovale poslanske skupine Svoboda, SD, NSi in Levica. Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič pa je predlagala, da bi imenovali še koordinatorja, ki bi povezoval delo ustavne komisije in strokovne skupine. Predlagala je, da bi vlogo koordinatorja Igor Kaučič v tem mandatu opravljal tudi za morebitne druge strokovne skupine ustavne komisije, če bodo ustanovljene.

Sklep, o katerem je ustavna komisija odločala danes, sledi predlogom poslanskih skupin, je pred glasovanjem povedal Horvat. Po njegovih besedah je sklep pripravljen skladno z dozdajšnjo ustavnorevizijsko prakso. V njem so poleg članov navedene naloge skupine, vključene so določbe, ki zagotavljajo osnovne pogoje za delo strokovne skupine in s tem povezano izplačilo nagrade članom za opravljeno delo. Kot je še dodal, pa je sledil tudi predlogu predsednice DZ-ja o imenovanju koordinatorja.

Poslanci SDS-a so glasovali proti sklepu o imenovanju strokovne skupine. Branko Grims je pojasnil, da je takšen postopek smiseln, ko je dosežen popoln konsenz, kot je bilo na primer pri vpisu slovenskega znakovnega jezika v ustavo. Zdaj pa takšnega konsenza ni.