Kot so sporočili z ministrstva za obrambo in Uprave RS za zaščito in reševanje, so redno vajo, poimenovano Jedrska nesreča 2022, načrtovali že lani, vendar so jo zaradi epidemioloških razmer prestavili. Podobno vajo pa so izvedli že leta 2019.

Po scenariju vaje je zaradi napake pri delovanju NEK-a prišlo do izrednega dogodka, ki ga pristojnim ni uspelo obvladati. Medtem ko so pristojne službe NEK-a izredni dogodek sprva razvrstile v najnižjo stopnjo nevarnosti, se je ta po scenariju postopoma razvil do najvišje stopnje.

Na vaji je sodelovalo več kot 50 udeležencev, med njimi poveljnik in štab republiške civilne zaščite, nekatera ministrstva in vladne službe, regijski in občinski poveljniki civilne zaščite iz Posavja, predstavniki občin Krško, Sevnica in Brežice ter predstavniki NEK-a.

"Skladno s cilji vaje so udeleženci preverili usklajenost izvajanja zaščitnih ukrepov s poudarkom na evakuaciji med občinsko, regijsko in državno ravnjo, razumevanje nalog in odzivnost državnih organov, regije ter občin v Posavju, primernost organiziranja, razpoložljivost sil in sredstev pri nosilcih nalog iz načrtov zaščite in reševanja, identificirali pa so tudi bistvene izzive pri izvajanju zaščitnih ukrepov s poudarkom na evakuaciji," so zapisali na ministrstvu.

Kot so še sporočili z ministrstva, so po vaji izvedli analizo, ugotovitve pa bodo upoštevali pri prenovi državnega načrta zaščite in reševanja ob jedrski in radiološki nesreči, ki je v zaključni fazi priprave. Vodstvo vaje pa bo pripravilo končno poročilo, s katerim bo seznanilo vlado.