S težavami z vzpostavitvijo timov se spopadajo predvsem v Ljubljani, kjer je ministrstvo za zdravje doslej odobrilo štiri dodatne time, a noben od njih še ne deluje, so sporočili z ministrstva.

V Ljubljani je na področju skrbi za duševno zdravje otrok in mladostnikov "največ nepokritih potreb, dostopnost pa izjemno slaba", so zapisali v sporočilu za javnost.

Ministrstvo je zato na Mestno občino Ljubljana in Zdravstveni dom Ljubljana poslalo dopis glede vzpostavljanja že odobrenih programov centrov. Zanima jih tudi, s kakšnimi težavami se spopadajo ob vzpostavljanju programov. Na ministrstvu želijo "dejavno pristopiti k vzpostavitvi odobrenih dodatnih CZDOM-jev v Ljubljani, saj je ureditev področja duševnega zdravja mladih nujna". Dodali so, da je to tudi prioriteta ministrstva.

Do začetka letošnjega leta je delovalo 18,5 tima, in sicer Brezovica, Celje, Murska Sobota, Ormož, Ravne na Koroškem, Ptuj, Velenje, Trbovlje, Postojna, Nova Gorica, Jesenice, dva tima v Mariboru, Domžale, Posavje, Piran, Škofja Loka, Ljubljana Vič in Ljubljana center. Letos pa so bili oziroma bodo vzpostavljeni še drugi tim v Celju ter centri Idrija, Kranj, Novo mesto in Kočevje. Skupaj pa je predvidenih 28 centrov.

Na ministrstvu so opozorili, da se centri pri vzpostavljanju timov srečujejo s kadrovskimi in prostorskimi težavami, a da so lokalne skupnosti v veliki meri razumevajoče in vzpostavitve podpirajo. "To dokazuje občina Brezovica, ki je prostore za CDZOM zagotovila v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna," so še zapisali.