Izdelanih je 500 izkaznic za otroke, pri katerih pa je na čipu zgolj zapis biometrije.

Od ponedeljka, ko so začeli sprejemati vloge za izdajo novih osebnih izkaznic, do četrtka popoldne so po navedbah ministrstev za notranje zadeve in javno upravo prejeli 20.865 vlog za izdajo nove osebne izkaznice. Za primerjavo navajajo, da je bilo v prvih treh dneh prejšnjega tedna sprejetih 8721 vlog, v tednu pred tem pa 6423 vlog.

Pogodbeni rok za izdelavo osebne izkaznice in njeno predajo na pošto je pet delovnih dni od vložitve vloge.

Pogodbeni proizvajalec je v četrtek izdelal in na pošto odpremil 500 osebnih izkaznic za otroke do dopolnjenega 12. leta starosti, pri katerih je na čipu zgolj zapis biometrije.

Za preostale postopek še poteka. "Na ministrstvu za javno upravo še vedno poteka pregled pred dokončno potrditvijo čipa v delu, ki se nanaša na digitalna potrdila. Po potrditvi se bo začela izdelava vseh osebnih izkaznic," pojasnjujejo na ministrstvih.

Na upravnih enotah so opozorili na več težav, povezanih z izdajo biometričnih osebnih izkaznic, med drugim z jemanjem prstnih odtisov in delovanjem programske opreme, ki naj bi omogočila elektronsko podpisovanje.

Na ministrstvu za notranje zadeve pojasnjujejo, da so se v ponedeljek zjutraj nemudoma odzvali na težave, ki so se pojavljale zaradi nastavitev zahtevane kakovosti zajetega prstnega odtisa. "Nastavitev kakovosti zajema je bila 40 odstotkov, znižali smo jo na 25 odstotkov, kar je spodnja sprejemljiva meja. Ob tem pojasnjujemo, da se povprečni prstni odtis lahko zajame s kakovostjo od 50 do 60 odstotkov. Zajem prstnih odtisov je bil z usmeritvijo po sprejemu vlog z nižjim odstotkom kakovosti rešen že v ponedeljek do 11. ure," so navedli.

Dodajajo, da je pri nekaterih posameznikih zajem prstnega odtisa težji. Največkrat se to dogaja pri osebah, ki se poklicno srečujejo s kemikalijami, na primer frizerji.

Po navedbah ministrstva za javno upravo bodo vsi vlagatelji prejeli nove biometrične osebne izkaznice z nameščenimi vsemi potrdili, ki bodo omogočala uporabo osebne izkaznice tako za potrebe e-identifikacije in e-podpisa kot tudi v sistemu zdravstvenega zavarovanja, ko bodo v teh sistemih narejene ustrezne prilagoditve.

Ker zaradi omenjenih težav ni bilo mogoče zagotoviti takojšnje izdelave osebnih izkaznic v nujnih primerih (zdravljenje, bolezen ali smrt ožjega družinskega člana ali nujne službene obveznosti v tujini), je notranje ministrstvo v dogovoru z ministrstvom za javno upravo in pogodbenim izdelovalcem poslalo vsem upravnim enotam navodilo, da se v takšnih primerih državljanom lahko izda potni list po ceni osebne izkaznice. "Pogodbeni izdelovalec, ki je hkrati tudi izdelovalec potnih listov, pri tem krije razliko v ceni," pravijo na ministrstvu.

Vlogo za biometrično izkaznico je mogoče oddati samo osebno na kateri koli upravni enoti v Sloveniji ali na diplomatskem predstavništvu ali konzulatu Slovenije v tujini. Ob tem vsem državljanom od dopolnjenega 12. leta starosti odvzamejo dva prstna odtisa.

Veljavne osebne izkaznice se lahko uporabljajo do poteka veljavnosti, torej jih ni treba menjati. To velja tudi za osebne izkaznice s trajno veljavnostjo po dopolnjenem 70. letu starosti.