Prav tako so pristojne pozvali k posluhu za šolsko stroko.

Podpredsednik SD Jernej Pikalo je povedal, da so opravili spletno razpravo na temo ne samo današnjih izkušenj s samotestiranjem v šolah, ampak tudi na splošno, odkar se je začelo šolsko leto. Vesel je, da samotestiranje v šolah, vsaj po prvih poročilih, ki jih je prejel, poteka dobro.

A hkrati je opozoril, da je več ravnateljev v preteklih dneh zahtevalo od ministrstva, da naj se po letu in pol preneha stihija odlokov in okrožnic, ki se iz dneva v dan dopolnjujejo. "Šolski prostor potrebuje mir, treba ga je zavarovati s poslušanjem pedagoške stroke," je jasen Pikalo.

Ravnatelji po njegovih navedbah še vedno vztrajajo pri pozivu ministrstvu k samotestiranju učencev prve triade doma. "Moramo si zaupati, ni čas za egoizme, ni časa za taka ali drugačna preigravanja, predvsem pa ne na plečih otrok. Gre za celo družbo, za otroke, dijake, študente," je poudaril. Pozval je direktorat za osnovne šole, ki po prepričanju Pikala ne opravlja svojega dela, da razloži javnosti, zakaj nekatere rešitve niso dobre.

Poslanka SD Meira Hot je izpostavila, da so v stranki razočarani nad dialogom, ki ga pristojna ministrica ne vodi. "Dejstvo je, da je bila v večji meri v preteklih mesecih odsotna in da je bilo reševanje prepuščeno ravnateljem, učiteljem, staršem, kar je absolutno narobe," je poudarila.

Ponižujoče se ji zdi prevaliti celotno situacijo na učitelje, ravnatelje in posledično na starše. "Problem je, da se zahteva zaupanje s strani politike, v resnici pa taista politika ne izkaže zaupanja ne do učiteljev in ne do staršev. Ker, če bi zaupanje izkazala, potem ne bi bilo vprašanje ali se lahko dovoli samotestiranje doma do 3. razreda," je pojasnila. Vprašala je, zakaj vlada ob ukrepih ni šla v dodatne nakupe, na primer testov s slino.

Poslanec Marko Koprivc je opozoril, da je vlada že od samega začetka epidemije covida-19 šolo puščala ob strani. "Imeli smo eno izmed najdaljših zaprtij šol v Evropi in svetu. V SD smo ves čas opozarjali, da je treba iskati alternativne rešitve. Namreč, šole bi se morale zapirati zadnje in odpirati prve," je dodal.

Spomnil je na nepravočasno pripravo šolskega leta, na nezadostna navodila okrožnic, kako naj pouk poteka. Meni, da se je vse dogajalo stihijsko iz dneva v dan, zato so SD skupaj z opozicijskimi LMŠ, Levico, SAB in nepovezanimi poslanci ponovno vložili v DZ interpelacijo ministrice Simone Kustec. Tri mesece po vložitvi je Koprivc pritrdil, da je interpelacija nujno potrebna.