Glede na marca sprejeto novelo morajo tuji študenti za pridobitev dovoljenja za prebivanje v Sloveniji izkazati obstoj finančnih sredstev v znesku 5000 evrov.

Zaradi sprememb v postopku pridobivanja dovoljenja za začasno prebivanje zaradi študija bo največ škode utrpelo slovensko visoko šolstvo, so v današnjem sporočilu za javnost opozorili na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS).

"Tako kot to velja za slovenske študente, tudi za tuje študente v Sloveniji zagovarjamo pravico do dostopnega študija, s tem pa želimo privabiti najperspektivnejše študente, ki bodo izboljšali tako slovensko visoko šolstvo kot, upamo, slovenski trg dela," je zapisal predsednik Študentske organizacije Slovenije Andrej Pirjevec.

Kot so še poudarili na študentski organizaciji, iz podatkov, ki jih imajo na voljo, ni mogoče razbrati, da bi bili tuji študenti v Sloveniji nesamostojni ali nezmožni poskrbeti za svoj socialni položaj kaj bistveno drugače od slovenskih študentov in da bi zato morali izkazati 5000 evrov na svojem računu.

Obenem so tujim študentom enako dostopne pravice do subvencionirane prehrane, prevozov in bivanja, prav tako imajo možnost opravljanja študentskega dela, kot to velja za slovenske študente, so še opozorili.

Spomnili so še na strategijo internacionalizacije slovenskega visokega šolstva, ki narekuje, da mora uravnotežen in kontinuiran razvoj internacionalizacije slovenskega visokošolskega prostora vključevati tako mobilnost študentov in akademskega ter strokovnega osebja v Slovenijo kot iz Slovenije v tujino.

Po dosedanji ureditvi so lahko tujci, ki želijo študirati v Sloveniji, zadostna sredstva za preživljanje dokazovali s pisno izjavo staršev oziroma zakonitih zastopnikov o tem, da bodo študenta v času študija preživljali.

Tovrstna pisna izjava ne zadostuje več, saj med sredstva za preživljanje po novem spadajo le sredstva, ki si jih zagotavlja sam z delom, s pravicami iz dela ali zavarovanja, z dohodki iz premoženja, kapitala, drugih virov ali s pomočjo tistih, ki so ga dolžni preživljati, s štipendijo ali s sredstvi na računu, odprtem pri banki ali hranilnici v Republiki Sloveniji ali v tujini, so navedli v ŠOS-u.

Določbe novele zakona o tujcih, ki zaostrujejo pogoje za bivanje tujcev v Sloveniji, so se začele uporabljati v četrtek.