Kot je danes za STA povedal predsednik združenja Jože Priman, je teritorialna obramba v Zagorju ob Savi delovala od leta 1968 do leta 1990, imela je tudi pomembno vlogo v osamosvojitveni vojni za Slovenijo.

Dejal je tudi, da so se o postavitvi spominske plošče znotraj združenja začeli pogovarjati lani.

Občina Zagorje ob Savi, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza slovenskih častnikov so lani ob reki Medija v Zagorju uredili prostor, ki so ga poimenovali Pristan. Ta pa označuje vhod v rudniško skladišče razstreliva, kjer so med osamosvojitveno vojno za Slovenijo skrivali minska eksplozivna sredstva in strelivo, ki so jih enote slovenske teritorialne obrambe po zaprtju in zavzetju skladišča Jugoslovanske ljudske armade v Zaloški Gorici pri Celju prepeljale v Zagorje.

S postavitvijo te plošče pa se je tudi občina Zagorje ob Savi postavila ob bok tistim slovenskim občinam, ki so v času slovenske osamosvojitvene vojne slovenskim obrambnim silam dejavno pomagale v obrambi novonastajajoče domovine, je zapisano na spletni strani zasavskega Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo.