Svetina je po srečanju za STA poudaril, da je pravica vsakega posameznika, da ima možnost izbire šolanja in poklica.

Že v ponedeljek so starši otrok s posebnimi potrebami iz slovenske Istre opozorili, da njihovi otroci po končani osnovni šoli nimajo možnosti nadaljevati srednješolsko izobraževanje z nižjim izobrazbenim standardom v svoji regiji in zato odhajajo v Ljubljano v dijaški dom. Ob tem so predstavniki staršev za STA tedaj navedli, da v Kopru obstaja le srednješolski program z nižjim izobrazbenim standardom kovinarstvo, nimajo pa možnosti izobraževanja za druge poklice, kot so pomočnik vrtnarja in natakarja, kuhar itd. Spomnili so, da so na gostinski šoli v Izoli v preteklosti že imeli oddelek za pomočnika natakarja in kuharja.

Svetina se je na današnjem srečanju seznanil s problematiko in poudaril, "da je vsekakor pravica posameznika, da ima možnost vključitve z izbiro šolanja in poklica".

Kot je ocenil za STA, je predvsem v slovenski Istri prisotna težava, ker učenci po zaključeni osnovni šoli nimajo možnosti izbire med različnimi t. i. skrajšanimi programi poklicnega izobraževanja. Mreža srednjih šol, ki bi lahko nudile različne oblike izobraževanj za različne poklice, predvsem deficitarne, sicer obstaja, vendar po informacijah, ki jih je varuh prejel, te šole zaradi neposluha ministrstva nimajo možnosti izvajanja tovrstnih vzgojno-izobraževalnih programov.

Varuhov urad bo na ministrstvo za izobraževanje poslal poizvedbo o tem, zakaj prihaja do teh anomalij, po preučitvi odgovora pa bodo pripravili tudi priporočila. Ta bodo, kot je dodal Svetina, v vsakem primeru šla v smer inkluzije, deinstitucionalizacije in decentralizacije ter da je treba otrokom na Primorskem dati možnost nadaljevanja izobraževanja v domačem okolju.