Zakon je po njegovem mnenju v posmeh demokraciji in je bil v DZ-ju sprejet brez vsakega razumnega argumenta. K zbiranju podpisov poziva politične stranke in vse državljane.

Kovačič k pomoči pri zbiranju podpisov poziva vse opozicijske in koalicijske poslance. "S tem bo narejen pomemben prvi korak, da se zaustavita brezumje in enoumje, ki sta dobila odločujočo domovinsko pravico v državnem zboru," je zapisal v sporočilu za javnost. Ob tem je napovedal, da bo premierja Roberta Goloba v pismu pozval, naj umakne zakon o vladi.

K zbiranju podpisov poziva tudi neparlamentarne stranke, posebej nagovarja gibanje Povežimo Slovenijo ter stranki Naša dežela in Zeleni Slovenije, pa tudi vse državljane.

Rok za zbiranje 2500 podpisov za začetek referendumskih postopkov je sedem dni. Če je podpisov dovolj, predsednik DZ-ja nato razpiše 35-dnevni rok za zbiranje 40.000 podpisov za zahtevo za razpis referenduma.

DZ je na sredni izredni seji sprejel spremembe zakona o vladi. Ta uvaja tri nova ministrstva, za solidarno prihodnost visoko šolstvo, znanost in inovacije ter za podnebje in energijo. Nekaterim ministrstvom se obetajo preimenovanje in spremembe pristojnosti.

Poslanci so razpravo o koalicijskem predlogu sprememb zakona o vladi sicer opravili na izredni seji 18. maja, o samem zakonu pa niso glasovali, ker je SDS vložil predlog za posvetovalni referendum. DZ je predlog za referendum zavrnil na seji v ponedeljek, zato so lahko poslanci sredo o zakonskem predlogu tudi glasovali. Vlada se je zato sprva oblikovala po veljavnem zakonu, v katerem je 17 resorjev.

Namigovanja o zbiranju podpisov za začetek postopkov za razpis referenduma o zakonu o vladi se sicer pojavljajo že nekaj časa, saj zakonu nasprotujejo v SDS-u in NSi-ju. V tej stranki so sicer napovedali, da oblikovanja nove vlade ne bodo ovirali.

Ob namigovanjih, da bi se namesto SDS-a v zbiranje podpisov podal aktivist Kovačič, je Žan Mahnič (SDS) v sredo poudaril le, da je Kovačič neodvisen državljan, SDS pa neodvisna stranka, ki bo odločitev o morebitnem zakonodajnem referendumu sprejela na podlagi pozivov zaskrbljenih državljanov, ki se obračajo na stranko.

Kovačič napoveduje, da bo podpise za začetek postopkov za razpis referenduma zbiral tudi v primeru sprejetja zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). V parlamentarni postopek so sicer vloženi trije zakoni o RTV Slovenija, dva so vložili v SDS-u, enega pa v koaliciji strank Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Kot meni, bi zakon pomenil uničenje manjšine in pluralnega informiranja na javnem RTV-ju. "Pa tudi z naslednjimi zakoni, ki ga na poti v svobodno suženjstvo ponuja Gibanje Svoboda, bo treba narediti enako," je napovedal.