V sindikatu ocenjujejo, da je nekatere določbe zakona nujno treba dopolniti, je za STA povedal Marko Marinčič.

V omenjenem sindikatu poudarjajo, da predlagatelj zakona ni prisluhnil nekaterim njihovim ključnim pripombam glede vloge in delovanja Javne agencije RS za raziskovalno dejavnost, starostnih omejitev pri vodenju raziskovalnih skupin, vloge predstavnikov raziskovalnih delavcev v ključnih organih in pri potrjevanju ključnih aktov, glede "odprtega dostopa" do izsledkov javno financiranih raziskav in prostega določanja plač zunaj veljavne krovne zakonodaje.

Nekatere pomembne dele zakona, ki so jih v sindikatu večkrat postavili pod vprašaj, je zdaj z zelo podobno argumentacijo po navedbah glavnega tajnika sindikata Marinčiča kritično komentirala tudi zakonodajno-pravna služba DZ-ja. Ta je zelo kritična do določil o oblikah zaposlovanja raziskovalcev.

Poleg tega mnenje službe DZ-ja opozarja na 64. člen, ki znotraj javnih ustanov uvaja fleksibilnost plač glede na razpoložljivost finančnega vira. "Opozorilo se povsem ujema z argumentacijo, ki jo je visokošolski sindikat večkrat podal, da je plača plačilo za delo, odvisna od obsega in kakovosti dela ter neodvisna od vira," je dejal in dodal, da bo tak člen omogočal izplačevanje dvojnih plač, če so za to zagotovljeni tuji ali tržni viri.

To pa bo vodilo v plačno segregacijo raziskovalcev glede na to, ali se ukvarjajo z aplikativnimi temami ali ne, verjetno pa tudi glede na vodstveni položaj. Uzakonitev dvojnih plač v akademski sferi bo tudi spodbuda širjenju tega instituta v druge dejavnosti javnega sektorja in s tem njihovi komercializaciji, so prepričani v sindikatu.

Po oceni Marinčiča 64. člen tudi spodkopava osnovno načelo enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, to je načelo "enako plačilo za enako delo". Tudi zakonodajno-pravna služba DZ-ja je ocenila, da sta utemeljitev in pravna forma predlaganega 64. člena nesprejemljiva, je zatrdil.

V razmislek poslankam in poslancem, ki bodo v sredo v drugi obravnavi odločali o predlogu zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, je sindikat poslal pisne pripombe in poziv, naj spremenijo predlagani 64. člen zakona. Sindikat je zaprosil tudi za vabilo na sejo odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, a se je predsednica Iva Dimic (NSi) "v imenu epidemije odločila za omejitev demokracije, čeprav bi lahko predstavnikom deležnikov in zainteresirane javnosti omogočila videokonferenčno vključitev", je še dodal Marinčič.