Na dopisni seji, ki pravkar poteka, naj bi vladnim pogajalcem podelila mandat za nadaljnje delo. Za sredo napovedana pogajanja v zdravstvu so odpovedali.

Z ministrstva za zdravje so zvečer sporočili, da so odpovedali za sredo napovedano sejo pogajalske komisije za pogajanja za oblikovanje plačnega stebra v zdravstvu in socialnem varstvu. "Glede na različne predloge in v skladu z izzivi centralnih pogajanj bo vlada sprejela mandat glede pogajanj. Pogajalska skupina mora proučiti predloge, pogajanja se bodo nadaljevala takoj, ko bo mogoče," so zapisali.

Ponedeljkovo pogajalsko srečanje, na katerem so med drugim govorili o plačnih stebrih, napredovanjih in variabilnem delu plače, sta tako sindikalna kot vladna stran ocenili za konstruktivno. Po njem pa je ministrica napovedala, da bo na današnji seji vlade predstavila, katera soglasja glede temeljnih vprašanj so dosegli in na katerih področjih so še razhajanja.

Ministrica sicer tudi pričakuje, da se bo vlada med nadaljnjimi pogajanji večkrat opredeljevala do izhodišč kot takih. O finančnih učinkih ni želela govoriti. Je pa zatrdila, da imajo pripravljene natančne izračune in da bo tudi to tema pogovorov na vladi, v katerih bodo predstavili tudi simulacije, kaj različne rešitve za prenovo plačnega sistema pomenijo v finančnem pogledu.

Tudi vodja Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj pričakuje, da bo vlada danes "dala pozitivne signale za nadaljevanje oblikovanja plačnega sistema". Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek pa ocenjuje, da bo ta seja vlade izjemno pomembna, mogoče celo prelomna, "predvsem zato, ker ni več nobenega izgovora, s katerim bi bilo mogoče kakršno koli krivdo za zavlačevanje prevaliti na sindikalno stran".

Sindikati pričakujejo tudi začetek usklajevanj o višini regresa. Ministrica je napovedala, da bo vlada stališče do sindikalnega predloga glede regresa sprejela v pravem času, ni pa jasno, ali bo to že danes.