Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Foto: BoBo

"Imamo pomembne cilje, za katere sem prepričan, da jih bomo tudi dosegli, zlasti na področju e-mobilnosti in razogljičenja," je povedal Vrtovec v pogovoru s slovenskimi novinarji. "Pred nami so pomembni zakonodajni svežnji in verjamem, da jih bomo v času slovenskega predsedovanja uresničili," je dejal minister ob koncu dvodnevnega obiska v Bruslju, kjer je sogovornikom predstavil prednostne naloge na področju infrastrukture in energije za odpornejšo Unijo na področju zelenega prehoda.

Slovenija poudarja pomen trajnostne in odporne mobilnosti. Promet je eden od sektorjev, ki ga je pandemija najbolj prizadela, zato bo vprašanje okrevanja na tem področju bistvenega pomena. Minister je poudaril tudi pomen vlaganj v obnovljive vire energije. Vlada je že sprejela zakon o obnovljivih virih energije, ki bo v kratkem tudi v parlamentu. Slovenija bo dodatno vlagala tudi v hidroenergijo.

Jedrska energija ostaja pomemben vir oskrbe z energijo v Sloveniji. "Slovenija je in bo jedrska država," je dejal Vrtovec in pojasnil, da je vlada že sprejela pomembno pravno podlago glede drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško.

Slovenijo med predsedovanjem čaka precej izzivov, povezanih s svežnjem podnebnih ukrepov z imenom Fit za 55 (Fit for 55), ki ga bo Evropska komisija predlagala 14. julija. Gre za uresničevanje politik in ukrepov za doseganje skupnega cilja zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov za vsaj 55 odstotkov do leta 2030.

Vrtovec se je v Bruslju srečal z evropsko komisarko za energijo Kadri Simson in komisarko za promet Adino Valean, v Evropskem parlamentu pa s predsednico odbora za promet in turizem Karimo Delli in predsednikom odbora za industrijo Cristianom-Silvium Busoiem, pa tudi s slovenskimi evroposlanci.