Skupna višina sredstev za projekt, ki ga bo izvajalo ministrstvo za zdravje, znaša 50 milijonov evrov, sredstva pa bo v celoti prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj iz virov React-EU.

Tako bodo izvedli celovito energetsko sanacijo glavne stavbe Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana na Zaloški cesti in starega dela stavbe diagnostično-terapevtske službe (DTS).

Izvedli bodo toplotno izolacijo fasade, ravne strehe in tal neogrevanega podstrešja, poleg tega bo posodobljen sistem ogrevanja, hlajenja, prezračevanja in klimatizacije, prav tako bo posodobljena razsvetljava, stavbno pohištvo pa bo zamenjano, so sporočili iz vladne službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Na dvigala bodo namestili frekvenčne elektromotorje, vzpostavili pa bodo tudi centralni nadzorni sistem in organizacijske ukrepe. Predvidoma bodo prenovili 74.894,15 kvadratnega metra neto tlorisne površine.

Gre za šesto naložbo iz pobude React-EU v zadnjih mesecih. Evropski sklad za regionalni razvoj je doslej prispeval 3,6 milijona evrov za preselitev oddelka za pljučne bolezni na lokacijo UKC-ja Maribor, 4,5 milijona evrov za ureditev prostorov za pridobitev dodatnih zmogljivosti negovalne bolnišnice Ljubljana, 1,5 milijona evrov za informacijsko podporo naročanju na cepljenje na primarni zdravstveni ravni, 93 milijonov evrov za javni razpis za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo za krepitev odpornosti izvajalcev institucionalnega varstva, nazadnje pa 30 milijonov evrov za javni razpis spodbude za digitalno preobrazbo malih in srednje velikih podjetij.