Agenciji očitajo, da svoje vloge ne jemlje resno, ter pričakujejo čimprejšnjo odpravo nastale škode ter temeljito poročilo o zapletu.

Več znanstvenikov je namreč v minulih dneh opozorilo na nedoslednosti pri delovanju ARRS. Tujim recenzentom je agencija namreč v 68 primerih projekte posredovala le v slovenščini, čeprav so prijavitelji agenciji posredovali tudi angleško različico. Na ARRS so zaplet obžalovali ter pojasnili, da je do zapleta prišlo zaradi tehnične napake v starem informacijskem sistemu. Napovedali so, da bodo vseh 68 prijav vrnili v ponovno ocenjevanje.

V LMŠ pa ocenjujejo, da se zaplet na prvi pogled zdi kot tehnični spodrsljaj, a ima večje razsežnosti in je zato nedopusten. "Razdeljevanje skopo odmerjenega raziskovalnega denarja v državi, ki je zaupano ARRS, mora temeljiti na predvidljivem, visoko kredibilnem in zaupanja vrednem anonimiziranem evalvacijskem sistemu," so zapisali v sporočilu za javnost. Če je katera od teh predpostavk porušena, se namreč zamaje zaupanje v ves sistem, ki mora spodbujati raziskovalno odličnost, so dodali.

"Dejstvo, da taka množica projektov ni mogla biti ustrezno ocenjena, četudi so vsi raziskovalci oddali prijavno vlogo v slovenskem in angleškem jeziku, pomeni, da ARRS svoje vloge ne jemlje resno, da žal ne reagira v realnem času in da očitno nima vzpostavljenega sistema nadzora škode in obvladovanja kriznih situacij," še menijo.

Zato v LMŠ pričakujejo, da bo nastala škoda kar najhitreje sanirana, evalvacijski postopek izpopolnjen in razpis izpeljan do konca. Pričakujejo temeljito poročilo ARRS o zapletu in pojasnilo, kako bo v primeru podobnih zapletov ravnala v prihodnje. "Ne nazadnje se nam zdi naravno, da se ugotovi, kdo je za spodrsljaj (poleg direktorja) odgovoren," so zapisali.

Na zaplet so se pred dnevi odzvali tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kjer menijo, da si agencija ne bi smela privoščiti tako ključnega spodrsljaja. Pojasnilo o tehnični napaki po mnenju Sviza ARRS ne razbremenjuje odgovornosti. Tudi oni pričakujejo, da bo agencija takoj odpravila škodo, ki je nastala nekaterim slovenskim raziskovalcem.