Podpirajo tudi napovedan povečan obseg obrambnih izdatkov, a opozarjajo, da mora biti poraba teh racionalna in smiselno usmerjena.

V NSi-ju sicer menijo, da bi zaradi dviga obrambnih izdatkov zadostovala tudi zgolj novelacija resolucije prejšnje vlade, v kateri je sodeloval tudi NSi, je na novinarski konferenci dejal poslanec NSi-ja Janez Žakelj.

Ob tem je še opozoril, da bo tudi Nato do leta 2030 še spremenil svojo strategijo, zato je spreminjanje resolucije vsako leto "mogoče brez potrebe".

Med ključnimi razlogi za spremembo resolucije v NSi-ju po njegovih besedah vidijo v nakupu 106 osemkolesnikov namesto 45. "To je sicer pomemben signal, ključno vprašanje, ki se nam poraja, pa je, ali ima Slovenska vojska dovolj vojakov, specializiranih znanj oziroma strokovnjakov, in kakšna je njihova absorpcijska sposobnost," je dejal Žakelj.

Sami tako kot bolj smiselno ocenjujejo najprej zgradnjo ene bataljonske skupine, nato pa prehod na naslednjo, pridobivanje certifikatov in postopno uvajanje tehnike. "Naša velika bojazen je, da bo prišlo do neekonomične porabe sredstev, kupili bomo 106 osemkolesnikov, potem pa bodo na veselje Levice, ki ima posebno afiniteto do nakupov obrambnih zmogljivosti, ti ležali," je opozoril poslanec. Kot zelo pomembno pa je označil tudi, kdo bodo strateški partnerji Slovenije pri nakupu vojaške opreme.

Stranka podpira tudi uvedbo dvonamenske zmogljivosti, a bo pri tem po Žakljevih besedah nujno vedeti, kaj Nato jemlje kot izpolnjevanje vojaških standardov, ali gre dejansko za naložbo v obrambo ali kaj tretjega.

Žakelj je opozoril tudi na problematiko pomanjkanja kadrov v SV-ju, pri čemer da v NSi-ju opažajo premalo truda ministrstva za obrambo.

V NSi-ju so se sicer odzvali tudi na preostalo aktualno politično dogajanje. Pred koalicijskim vrhom, ki bo posvečen predvsem izhodiščem za pripravo zdravstvene reforme, so tako kritični do razmer v javnem zdravstvu. Poslanka in podpredsednica NSi-ja Vida Čadonič Špelič je dejala, da so vse od volitev čakali na ukrepe, razmere v zdravstvu se vsak dan slabšajo in postajajo izredne, po šestih mesecih vlade pa ni videti nobenega rezultata.

Napovedani aneks h koalicijski pogodbi pa po njenih besedah daje slutiti, da premier Robert Golob koalicijskim poslancem morda ne zaupa, saj v nasprotnem primeru ne bi potreboval njihovega podpisa, ampak zgolj podpise prvakov koalicijskih strank. "Mogoče pa stvari niso tako rožnate, mogoče niso tako velika srečna družina, bomo videli, kaj bo jutri," je dodala Čadonič Špelič.

O tem, kako vidijo pogovore poslanca SDS-a Anžeta Logarja z različnimi sogovorniki o vzpostavitvi platforme konvencije za prihodnost in ugibanja o njegovi samostojni politični poti, pa je Čadonič Špelič dejala, da mora Logar "zdaj narediti nekaj velikega, saj je vendar o tem govoril na dan volitev, kaj bo to, bomo pa še videli".

Na novinarsko vprašanje, ali ga vidijo kot potencialnega političnega zaveznika ali nasprotnika, pa je odgovorila le, da ima NSi dobrega predsednika, ki ga vidijo kot bodočega voditelja desnice in premierja.