Zdravstveni sistem po besedah predsednika NSi Mateja Tonina potrebuje nove pristope, med drugim nov plačni sistem, s področja gospodarstva pa so ključne digitalizacija, debirokratizacija in davčna reforma.

"Epidemiološke razmere se izboljšuje in predvidno se vračamo v življenje, kot smo ga poznali pred epidemijo," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Tonin. Veseli ga, da so gospodarski kazalci dobri. "Rast je spodbudna, ena najvišjih v EU, v primerjavi z drugimi evropskimi državami nam gre dobro tudi na področju brezposelnosti," je dejal. Vse to po njegovi oceni kaže na to, da so protikoronski zakoni dosegli namen in dajejo rezultate.

Se pa v NSi po besedah njenega predsednika zavedajo, da je zdravstveni sistem, zlasti pa ljudje v njem, izčrpan. Sistem potrebuje osvežitve in nove pristope, da bo lahko okreval po tej koronski krizi, je prepričan.

V stranki se jim med drugim zdi pomembno oblikovanje novega plačnega sistema, kjer je sicer odprtih še več vprašanj, med drugim glede plačila medicinskih sester in pravične ureditve razmerij v zdravniškem poklicu. "To znotraj sedanjega enotnega plačnega sistema po našem mnenju ni mogoče in je edina možnost, da zdravstvo oblikuje svoj plačni sistem in začne reševati anomalije," je dejal.

Za zdravstveno infrastrukturo pa se mu zdi ključen v četrtek na vladi sprejeti zakon o zagotavljanju sredstev, ki bo v prihodnjih 10 letih zagotovil 1943 milijonov evrov za investicije v panogo. "Zdi se mi, da bomo s tem lahko naredili en velik investicijski cikel v zdravstvenem sistemu, ki bo bistveno okrepil, prenovil našo zdravstveno infrastrukturo in zdravstveni sistem naredil še bolj robusten," je dejal.

Izpostavil je tudi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je vlada po več letih priprav prav tako sprejela na četrtkovi seji. V NSi so bili po njegovih besedah pazljivi predvsem na način financiranja, saj so želeli, da breme dolgotrajne oskrbe prevzamejo vsi državljani, ne zgolj delovno aktivni. "To je možno le preko sedaj predlaganega načina, in sicer da večji del financiranja prevzame proračun, v kasnejših letih pa se bo za to oblikovalo posebno zavarovanje," je pojasnil.

Pri gospodarstvu pa bodo v NSi v prihodnjih mesecih poudarek dali digitalizaciji in debirokratizaciji ter davčni reformi. Glede slednje je sicer Tonin dejal, "da se odvija bitka na različnih ravneh". A v koalicijski stranki so prepričani, da je "absolutno nujno", da se določene davčne obremenitve znižajo, zato da bo Slovenija za tuje investicije in za življenje državljanov bolj zanimiva in privlačna. "Več kot bomo pustili ljudem, močnejša bo domača potrošnja," je poudaril.