Prijavo kandidature je za STA potrdila vrhovna sodnica Marjeta Švab Širok, ki je kot kazenska sodnica pridobivala izkušnje na sodiščih vseh treh stopenj.

Vrhovna sodnica Marjeta Švab Širok se je za kandidaturo odločila, ker ocenjuje, da bi lahko prispevala s svojim znanjem in izkušnjami, ki jih je pridobila pri delu v gospodarstvu in kot kazenska sodnica na vseh treh stopnjah. Kot je navedla v odgovoru STA, bi "lahko bila v podporo predsedniku vrhovnega sodišča Miodragu Đorđeviću pri njegovem delu ob izmenjavi strokovnih mnenj in izkušenj s tujimi in domačimi pravosodnimi strokovnjaki ter ob predstavljanju vrhovnega sodišča na ministrstvu za pravosodje in v državnem zboru".

Javni poziv Sodnega sveta RS k vložitvi kandidatur za podpredsednika vrhovnega sodišča se izteče danes. Na Sodnem svetu RS so potrdili, da je bila do zdaj vložena ena kandidatura za podpredsednika vrhovnega sodišča, o njej pa bodo odločali po tistem, ko se bodo glede podpore kandidatki izrekli na občni seji vrhovnega sodišča.

Podpredsednika vrhovnega sodišča imenuje državni zbor na predlog ministra za pravosodje po predhodnem mnenju Sodnega sveta RS in občne seje vrhovnega sodišča, in sicer za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

To je že četrti javni poziv, s katerim Sodni svet RS išče podpredsednika oziroma podpredsednico vrhovnega sodišča.

Mesto podpredsednika vrhovnega sodišča je izpraznjeno, odkar je vodenje tega sodišča februarja letos prevzel Miodrag Đorđević, predtem podpredsednik tega sodišča. Na prve tri javne pozive se ni prijavil noben kandidat.