S prvo se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva, z drugo pa odpravljajo nekatere določbe, uveljavljene v času prejšnje vlade.

Z novelo zakona o davčnem postopku se bo v slovenski pravni red prenesla evropska direktiva o upravnem sodelovanju na področju obdavčenja, po kateri morajo operaterji spletnih platform davčnemu organu posredovati informacije o poslovni dejavnosti prodajalcev, ki poslujejo prek teh platform. Rok za prenos direktive se bo iztekel konec tega leta, je članom odbora povedal državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič.

Obveznost poročanja o poslovni dejavnosti prodajalcev bo veljala za najem nepremičnin, osebne storitve, prodajo blaga in najem različnih načinov prevoza, je naštel. Poslovne dejavnosti preko spletnih platform so se v času covida-19 močno razmahnile, zato je kar pravi čas, da se to uredi, je dejal državni sekretar.

Poročati bodo morali operaterji spletnih platform tako v EU-ju kot zunaj nje, izjeme so predvidene le za manjše subjekte ter za manj tvegane transakcije oz. za operaterje, ki bodo poročali v tretji državi po modelu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Za učinkovitejše upravno sodelovanje se z novelo zakona uvajajo tudi novi in spreminjajo nekateri obstoječi instituti, kot so skupni davčni nadzor in skupinska zaprosila ter določitev rokov za posamezne instrumente upravnega sodelovanja.

Poleg vsebine evropske direktive je vlada v zakonski predlog zapisala še nekatere druge rešitve, Božič je med njimi predstavil določbo, da za prevzem dokumentov s portala eDavki ne bo več potrebno kvalificirano digitalno potrdilo.

Vlada predlaga tudi nekatere spremembe zakona o finančni upravi. Z njimi se predlagajo odprava nekaterih določb, zapisanih v zakon marca letos, kot so uvedba mandatnega imenovanja direktorjev finančnih uradov,ki jih umenuje predstojnik finančne uprave, kolegijsko odločanje v najzahtevnejših primerih davčnega postopka ter disciplinski odvzem pooblastil inšpektorju v primeru ponavljajočih se nepravilnosti pri odločanju.

Vlada zdaj predlaga, da se te rešitve iz zakona črtajo. "S predlogom novele zakona se odpravlja odstop od sistemske ureditve, ki je bila sprejeta z novelo v začetku tega leta," je povedal Božič.

Ponovno se torej uvajajo trajni mandati za direktorje finančnih uradov, odpravljata pa se kolegijsko odločanje v najzahtevnejših primerih in ukrep dodelitve zadeve drugemu inšpektorju v primeru kršitve vodenja in odločanja posameznega postopka. Da bi izboljšali učinkovitost delovanja finančne uprave, se predlagajo tudi spremembe ureditve finančne preiskave.

V opozicijskem SDS-u razveljavitvi zadnjih sprememb zakona nasprotujejo. "Z neomejenim mandatom za direktorje finančnih uradov se ne spodbuja iskanja najboljših kadrov za tako pomembna delovna mesta," je dejal Rado Gladek (SDS). Pomembna se mu zdi tudi ohranitev kolegijskega odločanja v najzahtevnejših primerih, vendar člani odbora predloga SDS-a niso podprli.

Poleg tega vlada predlaga še nekatere druge spremembe zakona o finančni upravi, vse zato, da bi povečali učinkovitost njenega delovanja. Uradna oseba bo, denimo, imela možnost, da pri opravljanju finančne preiskave pridobiva podatke o položaju in gibanju blaga z uporabo tehničnih pripomočkov.

"Cilj namestitve tovrstnih sledilnih naprav je, da se odkrijejo na primer nezakonite proizvodnje trošarinskih izdelkov, ki s svojim delovanjem škodujejo državnemu proračunu," je pojasnil Božič. Druge finančne uprave te rešitve že uporabljajo, je dejal in dodal, da gre za ozko zasnovan in tudi ozko odmerjen ukrep, kadar končne lokacije tovornega vozila ni mogoče učinkovito ugotoviti z drugimi pooblastili.

V povezavi z novelo zakona o trošarinah, ki jo je DZ sprejel oktobra, se z novelo zakona o finančni upravi določa tudi pravna podlaga za uporabo pooblastila za ugotavljanje namenske uporabe označenih energentov za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije ter vozil, prirejenih za prevoz čebeljih panjev.

Poleg danes obravnavanih je vlada v konec septembra sprejeti paket davčne zakonodaje vključila še predloge novel zakonov o trošarinah, dohodnini in davčnem potrjevanju računov. Noveli zakonov o dohodnini in trošarinah je DZ že sprejel, predlog novele zakona o davčnem potrjevanju računov pa še čaka na začetek obravnave.

Člani odbora so se seznanili še s predlogom zakona o izplačilu sredstev nepoučenim imetnikom podrejenih obveznic in manjšinskim delničarjem bank v večinskem državnem lastništvu, ki so bile predmet izrednih ukrepov v času sanacije bank. Z njim naj bi na predlog poslanca SDS Jožeta Tanka fizičnim osebam, ki so bile razlaščene v postopku sanacije NLB in Nove KBM, povrnili del izgubljenega premoženja. Vlada predloga zakona ne podpira, enako stališče so sprejeli člani odbora za finance.