Predlog, s katerim je želel Sindikat policistov Slovenije uvesti strožje pogoje za izrek opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja zaposlenemu, je namreč matični odbor zavrnil.

Sara Žibrat iz Svobode je danes povedala, da razumejo namero skupine volivcev in sindikata, da se vzpostavi večjo pravno varnost delavcev. "Še posebej se zavedamo slabih praks prejšnje vlade, ki je z izvajanjem političnega pritiska želela vplivati na delovanje represivnih državnih organov," je dejala. Vendar pri tem po njenih besedah zagovarjajo, da je treba spremembe oblikovati v okviru socialnega dialoga.

Soniboj Knežak iz SD-ja je povzel, da sedanja ureditev ne omogoča pravne zaščite delavca v primeru, če mu delodajalec izda pisno opozorilo, in da delavec lahko razloge zanj pred sodiščem izpodbija šele po dejanski izgubi zaposlitve, in ne pred tem, kar da bi bilo prav. Po njihovih informacijah je ta rešitev vključena v osnutek novele zakona o delovnih razmerjih, o katerem potekajo pogajanja med sindikati in delodajalci v okviru Ekonomsko-socialnega sveta.

O tem je govoril tudi Miha Kordiš iz Levice, ki je dejal, da zaključek pogajanj pričakujejo z nestrpnostjo. Spomnil je, da so v Levici vprašanje o boljši zaščiti delavskih predstavnikov pred povračilnimi ukrepi v DZ-ju odprli že večkrat, saj lahko stran kapitala zdaj po njegovih besedah izigrava nedodelanost slovenske delovne zakonodaje na tem področju.

Alenka Helbl iz SDS-a je povedala, da je predlog zakona zgrešen in "je s političnega vidika posledica upora policijskega sindikata proti nekdanjemu ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu". S strokovnega vidika pa je dejala, da je pisno opozorilo pred odpovedjo procesna predpostavka za odpoved pogodbe o zaposlitvi, ki ne spreminja delovnopravnega statusa delavca, zato ni potrebe po pravnem sredstvu.

Aleksander Reberšek iz NSi-ja je povedal, da v njihovi poslanski skupini nasprotujejo predlogom za še bolj rigidno delovno zakonodajo. "Zavzemamo se za večjo prožnost na trgu dela, ki bi delodajalce spodbudila k novemu zaposlovanju, ko bodo potrebovali novo delovno silo. Država mora z ustrezno davčno politiko podjetjem omogočiti, da bodo bolj konkurenčna, in jih razbremeniti prevelikih stroškov dela," je opisal.