Ob tej priložnosti bo kmetijsko ministrstvo v Parizu soorganiziralo dogodek v sklopu predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja, ZRS Koper pa pripravlja okroglo mizo o ceni ekstra deviškega olja.

Dogodka v Parizu, na katerem bo poudarek na slovenskem oljčnem olju, se bo udeležil tudi slovenski minister Jože Podgoršek, ki se bo ob robu dogodka srečal s francoskim ministrom za kmetijstvo, kmetijsko-živilski sektor in gozdarstvo Julienom Denormandijem, so navedli na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Državni sekretar na kmetijskem ministrstvu Aleš Irgolič in generalni direktor direktorata za kmetijstvo Branko Ravnik pa se bosta udeležila okrogle mize v organizaciji Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS) Koper na temo priporočene cene ekstra deviškega oljčnega olja. Zaradi epidemičnih razmer bodo omizje izvedli v virtualni obliki.

Glede na to, da bo oljčnega olja letos manj, bo kakšen pridelovalec verjetno postavil višjo ceno, je za STA povedala predstojnica Inštituta za oljkarstvo pri ZRS-ju Koper Maja Podgornik, ki pa meni, da trg večjih podražitev ne bo dovolil. Slovenski pridelovalci imajo namreč po njenih besedah zvezane roke, saj cene diktirajo velike države pridelovalke, kot so Španija, Italija in Grčija.

Sama osnovna pridelava je sicer zahtevna, posledično pa je že osnovna cena olja dražja, je pa tudi znotraj ekstra deviških olj velik razpon v ceni, ki gre od pet pa tja do 20 evrov. Kot je dodala Podgornik, je znotraj ekstra deviških olj prav tako velik kakovostni razpon. Na splošno je najbolj preverjeno oljčno olje tisto z zaščiteno označbo porekla.

Oljkarstvo je v Sloveniji omejeno na slovensko Istro in na del Goriških brd in Goriške. Letošnjo letino oljk je zaznamovala spomladanska zmrzal, zaradi katere je pozneje prišlo do sušenja in odpadanja plodov, oljkarji pa so po ocenah strokovnjakov bili ob okoli 70 odstotkov siceršnjega pridelka.