Med drugim so jih prejeli predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, skupina strokovnjakov za spremljanje in obveščanje o novostih pri zdravljenju covida-19 s fakultete za farmacijo in ekipa sledilnika za covid-19.

Rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič je na današnji slavnostni seji senata podelil najvišja priznanja univerze. Zlato plaketo za izjemne zasluge pri razvijanju znanstvenega, pedagoškega ali umetniškega ustvarjanja in za krepitev ugleda Univerze je letos prejelo 12 posameznic in posameznikov ter še tri skupine.

Zlato plaketo je med drugimi prejela predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKC) in docentka medicinske fakultete Tatjana Lejko Zupanc. Njeno ožje področje so okužbe srca in ožilja, obvladovanje bolnišničnih okužb in zelo nalezljivih bolezni. Je odgovorna nosilka projekta Potek, izhod in patogeneza covida-19, so zapisali v obrazložitvi. V UKC-ju vodi skupino za obvladovanje epidemije. Je avtorica številnih člankov, objavljenih v domači in tuji literaturi.

Zlato plaketo je prav tako prejela tudi skupina strokovnjakinj in strokovnjakov za spremljanje in obveščanje o novostih na področju terapije covida-19 ter razvoja protivirusnih zdravil s fakultete za farmacijo. Kot so zapisali v obrazložitvi, je skupina delo opravila strokovno in na poljuden način tudi širši javnosti predstavila zapletene tematike. Pozitivnih odzivov je bila skupina deležna tudi med laično javnostjo, ki je lahko njeno delo spremljala prek posebnih objav, namenjenih splošni javnosti. Člani skupine so Borut Štrukelj, Tomaž Bratkovič, Mojca Lunder, Marko Anderluh, Žiga Jakopin, Lea Knez in Igor Locatelli.

Zlato plaketo je prejela tudi ekipa sledilnika za covid-19, ki jo sestavljajo Maja Pohar Perme, Janez Žibert, Žiga Zaplotnik in Zarja Muršič. Ekipa je skupnost prostovoljk in prostovoljcev, ki je omogočila zanesljivo in legitimno spremljanje razvoja pandemije in obolelosti v Sloveniji, so navedli v obrazložitvi.

Letos sta naziv častni doktor univerze prejela Moshe Phillip za znanstveno odličnost in dolgoletno sodelovanje z ljubljansko medicinsko fakulteto in Bernd-Robert Höhn za "nesebično, vsestransko podporo in partnersko pomoč pri uveljavitvi strojništva ter področja zobniških prenosnikov in pogonov na fakulteti za strojništvo".

Plaketo Pro universitate labacensi so prejeli Anton Jurca z Akademije za glasbo, Marko Drpić z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje in Lekarniška zbornica Slovenije.

Podelili so še slovesne listine mladim visokošolskim učiteljicam in učiteljem ter sodelavkam in sodelavcem univerze.

Letošnje slovesnosti v tednu univerze zaradi epidemičnih razmer potekajo prek spleta. Rektor Majdič je zato v uvodu izpostavil, da so razmere v času pandemije pokazale, da sta raziskovanje in s tem novo znanje ključna za napredek v družbi, za boljše življenje vseh nas, so sporočili z univerze.