Na inšpektoratu za delo so za STA pojasnili, da nadzor še poteka, zato informacij za zdaj še ne morejo posredovati.

V ZNP-ju so spomnili, da je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec septembra letos za v. d. glavnega inšpektorja za delo imenoval Luko Lukića, nekdanjega novinarja MMC RTV Slovenija. Ta se je dober teden po imenovanju lotil intenzivne inšpekcijske preiskave na RTV-ju, "ki je sovpadala s političnimi pritiski vladajoče garniture, ki sodeluje z delom zaposlenih na RTV-ju", so navedli.

Zato si lahko to inšpekcijsko preiskavo, ki naj bi trajala mesec dni, razlagajo le v okviru "neuspelih poskusov prevzema RTV Slovenija s strani vlade". "Da je to edini neuspeh vlade po prvih 100 dneh, je brutalno iskreno večkrat poudaril tudi predsednik vlade Robert Golob," so dodali.

Poudarjajo, da so se inšpekcijske službe intenzivne preiskave lotile že dan po stavki nekaterih novinarjev na RTV-ju, "ki očitno ni dosegla svojih ciljev, saj je program kljub napovedi zatemnitve potekal naprej". Številni sodelavci se stavki po njihovem mnenju niso želeli priključiti. Zaradi "neuspele stavke" pa je predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinković obtožila vodstvo, da naj bi oviralo stavko, ob tem pa po mnenju ZNP-ja ni navedla nobenega dokaza.

Po navedbah ZNP-ja so bili priča poskusom oviranja dela tistih, ki niso stavkali, tudi njihovi člani. Predstavniki sindikata so po njihovem mnenju "intenzivno pritiskali" na dnevnega urednika in odgovorno urednico informativnega programa, kaj se sme objaviti in česa ne. Na MMC-ju pa so posamezni stavkajoči v nasprotju z zahtevami urednika uredništva in odgovorne urednice objavljali "kar oglasna sporočila, ki so promovirala stavko", so zapisali.

Po mnenju ZNP-ja ta dan tako zaznamuje ena hujših kršitev uredniške avtonomije in samega zakona o RTV Slovenija, ki so si jo dovolili stavkajoči. "Ker se je inšpekcija tako intenzivno osredotočila na preiskavo RTV Slovenija, v ZNP-ju pričakujemo, da bo preiskala tudi vse zgoraj naštete primere in sindikat primerno sankcionirala," so zapisali.

Na inšpektoratu za delo pa so za STA pojasnili, da nadzor še poteka, zato več informacij ne morejo posredovati. "Prav tako je nemogoče napovedati, koliko časa bo trajal nadzor oziroma kdaj bo zaključen, saj je to odvisno od samega poteka postopka, vsebine in navsezadnje narave domnevnih kršitev," so še zapisali.

Inšpektorat za delo je pretekli torek na RTV-ju opravljal nadzor, povezan s ponedeljkovo stavko tamkajšnjih zaposlenih. V Sindikatu novinarjev Slovenije so namreč na inšpektorat podali predhodno prijavo zaradi kršitev pravice do stavke.