Brodovič se je ob tem še enkrat iskreno zahvalil Sloveniji za izkazano podporo in pomoč.

"Ugotovila sva, da je poleg vse preostale pomoči, ki jo Slovenija nudi Ukrajini v tem trenutku, izjemnega pomena tudi to, da DZ kot vrhovno predstavniško telo poda močno sporočilo podpore Ukrajini in izrazi obsodbo vojaške agresije od Ruske federacije," je v uvodu dejal Zorčič.

"Z veleposlanikom sva se pogovarjala tudi o možnostih sodelovanja obeh parlamentov," je dodal Zorčič. Državni zbor bo namreč kmalu organiziral konferenco predsednikov parlamentov EU-ja in kandidatk za vstop v Unijo, na katero je Zorčič danes povabil tudi predsednika ukrajinskega parlamenta.

Ukrajinski veleposlanik je v svoji izjavi najprej izrazil hvaležnost za današnje srečanje in dodal, da je predsednika DZ-ja obvestil o trenutnih razmerah v Ukrajini in o razsežnosti vojnih zločinov, ki da jih Rusija izvaja nad ukrajinskimi civilisti.

"Zelo smo hvaležni za podporo Slovenije na vseh ravneh, od predsednika republike do vlade, parlamenta in lokalnih oblasti. To je za Ukrajino zelo pomembno," je dejal Brodovič.

Ob tem je poudaril tudi pomen predlagane deklaracije o trenutnih razmerah v Ukrajini, ki jo bodo poslanke in poslanci obravnavali v sredo. Ukrajinski veleposlanik je izrazil prepričanje, da bo deklaracija tudi sprejeta.

Po predlogu deklaracije bi DZ obsodil rusko agresijo na Ukrajino kot kršitev mednarodnega prava in priznanje pokrajin Lugansk in Doneck kot kršitev suverenosti države, izrazil solidarnost z ukrajinskim narodom, podprl humanitarnost ter pozval k prizadevanjem za dosego miru.

Predlog deklaracije ob tem podpira do zdaj sprejete mednarodne sankcije proti Rusiji in Belorusiji in evropsko perspektivo Ukrajine, slovensko vlado pa poziva, naj nadaljuje s humanitarno pomočjo Ukrajini.

"To je zelo pomemben signal – ne le za ukrajinsko stran, temveč tudi za druge države, ki trenutno omahujejo. Kar se trenutno dogaja v Ukrajini, je vojni zločin, vsak takšen dokument je pomembna gesta, ki dokazuje, da Ukrajina ni sama, da ima podporo mednarodne skupnosti," je dejal Brodovič.

"Slovenija je v tem pogledu trenutno v prvih vrstah," je še dejal ukrajinski veleposlanik, pri čemer je poleg deklaracije poudaril tudi slovensko naklonjenost ukrajinskemu članstvu v EU-ju.