Izpostavil je še pomen širitve EU na Zahodni Balkan za njeno stabilnost.

"Pandemija covida-19 nas je na trd način opomnila na ranljivost človeštva, a nam hkrati tudi pokazala, da je sodelovanje edino zagotovilo za reševanje težav. Novi koronavirus je še poudaril obstoječa globalna vprašanja, kot so okoljske in migracijske krize, revščina in ekonomske neenakosti," je uvodoma dejal Zorčič, so sporočili iz DZ.

Obenem se svet sooča z izzivi glede pomena in nujnosti multilateralizma, je dodal. "Priča smo nevarnim aktivnostim in retorikam, ki povzročajo razpoke v našem skupnem evropskem domu. Vse te izzive moramo naslavljati v odprtem dialogu z državljani in si prizadevati za širok družbeni konsenz," je dejal.

Posebno pozornost je namenil mladim. Pozval je k zagotovitvi pogojev za kakovostno življenje mlade generacije in njihovo vključevanje v procese družbenega odločanja.

V nagovoru se je Zorčič osredotočil tudi na pomen širitvene politike Evropske unije na Zahodni Balkan, ki je po njegovem mnenju ključen element stabilnosti unije. Zato si bo Slovenija tudi v prihodnje prizadevala za nadaljevanje in pospešitev širitvenega procesa, je dejal.

Sodelujoče predstavnike mednarodne skupnosti je pozval k proaktivenemu angažmaju Evropske unije za napredek Zahodnega Balkana v procesu širitvene politike. Ocenil je, da trenutni tempo za regijo ni spodbuden, da pa neodločnost in nejasna sporočila Evropske unije med tem izkoriščajo drugi akterji.

Dvodnevna konferenca se je začela v četrtek, predsednik je prvi dan nastopil na razpravi o pandemiji covida-19, na kateri je povedal, da demokracija in vladavina prava nikoli ne bi smeli postati kolateralna škoda nobene pandemije ali krize.