V Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje navajajo, da je pogoj za pridobitev pravice do invalidnine za telesno okvaro, ki je posledica bolezni ali poškodbe zunaj dela, vsaj 50-odstotna telesna okvara zavarovanca, hkrati mora zavarovanec ob nastanku okvare dopolnjeno pokojninsko dobo, določeno za pridobitev pravice do invalidske pokojnine.

V soboto je namreč začela veljati novela pokojninskega zakona, ki znova uvaja pravico do invalidnine za tiste, pri katerih je okvara posledica poškodbe zunaj dela in bolezni. Ustrezni predpisi o tej pravici namreč vse od pokojninske reforme iz leta 2012 še niso bili sprejeti.

V Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) so danes pojasnili, da mora biti pokojninska doba, ki je določena za pridobitev pravice do invalidske pokojnine, dopolnjena ne glede na to, ali okvara povzroča invalidnost ali ne oz. ali gre za uživalca bodisi starostne, predčasne ali invalidske pokojnine. Prav tako zavarovanec skladno z zakonom pridobi pravico do invalidnine za telesno okvaro, ki je nastala med zavarovanjem.

Kot so še opozorili v Zpizu, se invalidnina izplačuje največ od 7. avgusta letos dalje, in sicer če bo zahteva za pridobitev pravice vložena vključno do 31. januarja 2022 in če je telesna okvara takrat že obstajala.

"Za vse pozneje vložene zahteve se upošteva določba petega odstavka 403. člena zakona, po kateri se invalidnina izplačuje od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi zahteve in največ za šest mesecev nazaj, ob pogoju, da je telesna okvara takrat že obstajala oz. je nastala več kot šest mesecev pred vložitvijo zahteve," so pri Zpizu še zapisali v sporočilu za javnost.

Zavarovancem, ki so imeli pravico do invalidnine priznano že pred uveljavitvijo pokojninske reforme, ki je bila sprejeta leta 2012 in je začela veljati z januarjem 2013, pa se je ta pravica zagotavljala tudi po 1. januarju 2013 in jim tako ni treba vlagati nove zahteve. Zahtevo pa morajo kljub temu predložiti, če se jim je obstoječa telesna okvara poslabšala ali je pri njih nastala nova.

Zahtevo morajo vložiti tudi tisti zavarovanci, ki kljub ugotovljeni telesni okvari zaradi posledic bolezni ali poškodbe zunaj dela od 1. januarja 2013 do 6. avgusta letos pri zavodu pravice do invalidnine za telesno okvaro niso pridobili.

Vloga za priznanje pravice je objavljena na spletni strani zavoda in na seznamu e-vlog, zavarovanci pa jo lahko vložijo sami. Če bodo zahtevo vlagali skrbniki ali pooblaščenci, pa morajo priložiti tudi odločbo centra za socialno delo o skrbništvu. Priložijo lahko tudi pooblastilo, ki ga lahko posamezniki pridobijo na spletni strani zavoda.