Kot so v pismu podpore zapisali v ZSSS-ju, so zahteve stavkajočih povsem upravičene, njihova uresničitev pa predstavlja temelj delovanja svobodnega in avtonomnega medija.

Po besedah predsednice ZSSS-ja Lidije Jerkič je v zadnjih dveh letih postalo jasno, kako pomembni sta svoboda in avtonomija medijev, zaradi tega pa je nujno, da čim več organizacij in posameznikov izrazi podporo stavkovnim zahtevam.

"Če kdaj, nam je v zadnjih dveh letih v Sloveniji postalo kristalno jasno, kako zelo pomembni sta svoboda in avtonomija medijev," je zapisala. Po njenih besedah je zdaj, ko smo dosegli dno po indeksu svobode medijev in ko se na novo riše prihodnost slovenskega radia in televizije, nujno, da čim več organizacij in posameznikov jasno in glasno izrazi podporo tudi svobodi in avtonomiji medijev, neodvisni uredniški politiki ter neodvisnim, pogumnim in strokovnim novinarjem in medijem.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS je v petek napovedala stavko, ki se bo začela 23. maja. Po njihovih ugotovitvah so prišli do točke, ko je resno ogrožen obstoj javne radiotelevizije in status zaposlenih. Stavkovni odbor zahteva novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV SLO in socialni dialog. Prav tako zahtevajo, da je stavka plačana.

Vodstvo RTV SLO je napovedalo, da bo pravno ustreznost stavke in stavkovne zahteve proučilo, še posebej zahtevo po dvigu plač novinarjev. Ob morebitnih odstopanjih pa bodo ukrepali v skladu z zakonodajo.