Med drugim je ugotovilo kršitev predpisov o javnem naročanju pri nabavah v vrednosti milijon evrov in nepravilno določitev dodatkov javnim uslužbencem. Zavod je ugotovljene nepravilnosti odpravil že med revizijo.

Kot so danes sporočili s sodišča, je mnenje s pridržkom o pravilnosti poslovanja v letu 2019 predvsem posledica nepravilnosti v postopkih odločanja o pravicah iz zdravstvenega zavarovanja, pri določanju zmogljivosti, potrebnih za izvajanje dogovorjenega programa, in pri obračunu zdravstvenih storitev.

Zavod je po ugotovitvah računskega sodišča kršil predpise o javnem naročanju pri nabavah v vrednosti najmanj milijon evrov in ker za storitev izvedenskih mnenj ni določil ocenjene vrednosti za skupine istovrstnih storitev ter zato vse storitve oddal na podlagi evidenčnih postopkov.

V nasprotju s predpisi je ZZZS javnim uslužbencem določil dodatek za dvojezičnost in izplačal dodatek za stalno pripravljenost ter delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela. Neskladja s predpisi so na računskem sodišču ugotovili tudi pri določanju osnovnih plač.

V reviziji računovodskih izkazov zavoda za leto 2019 pa je računsko sodišče izreklo pozitivno mnenje. Ocenjuje, da revidirani računovodski izkazi v vseh pomembnih pogledih resnično in pošteno prikazujejo stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev zavoda na dan 31. december 2019 ter prihodke in odhodke oziroma prejemke in izdatke zavoda za tedaj končano leto, še izhaja iz poročila, ki ga je danes na spletni strani objavilo računsko sodišče.

Zavod je med revizijskim postopkom sprejel ustrezne popravljalne ukrepe za odpravo razkritih nepravilnosti v poslovanju, zato računsko sodišče ni zahtevalo odzivnega poročila.