Anže Logar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Anže Logar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Andrej Stopar, dopisnik RTV Slovenija iz Washingtona, nam pove, kako poteka odločanje v palači ob East Riverju, kaj se dogaja v zakulisju in kako notranje zdrahe vplivajo na možnosti kandidatke. Anže Božič, novinar POP TV, ki že leta na terenu spremlja dogajanje v slovenski politiki, razloži, kako je slovenska kandidatura postala tudi pomembno notranjepolitično vprašanje.

»Kakšen fantastičen dan!« – Andrej Stopar RTV, Anže Božič POP TV

Domača politična folklora lahko ogrozi uspešnost kandidature

Andrej Stopar natančno pojasni, kako poteka glasovanje v Generalni skupščini OZN-a, kjer bodo države članice Svetovne organizacije glasovale o nestalni članici Varnostnega sveta, pri čemer Slovenija tekmuje za nestalno članstvo z Belorusijo. Meni, da bil predlog nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, da bi Slovenija prepustila svojo kandidaturo Ukrajini, nespreten, saj "imeti zdaj Ukrajino v Varnostnem svetu – to pa je tempirana bomba". Pri nas je postalo vprašanje kandidature notranjepolitično vprašanje, kar po Stoparjevem mnenju lahko vpliva na uspešnost kandidature, "ker je sedeti v varnostnem svetu nekaj uglednega in zelo odgovornega, zato se pričakuje, da je podpora doma, v članici, enotna in močna ter da članstvo ne sproža polemik, dilem ali razhajanj v mnenjih".

Stopar poudarja, da je odgovornost članice Varnostnega sveta OZN-a velika, saj se bo morala Slovenija v tem primeru ukvarjati z vprašanji, s katerimi ji morda do zdaj ni bilo treba. "In če se slučajno zaplete varnostna situacija na Balkanu, potem se je tudi v Varnostnem svetu treba izrekati, nekdo pa se mora s temi vprašanji prvenstveno ukvarjati. In če bo Slovenija v Varnostnem svetu OZN-a, se bomo mi morali s tem ukvarjati. To je za Slovenijo velika odgovornost in velika teža, neprimerno večja, kot bi bila sicer."

Spodnašanje kandidature za destabilizacijo vlade

Slovenija seveda je kandidatka Zahoda, ne glede na to, kako in ali je bila nagovorjena za kandidaturo, poudarja Stopar: "In zahodni imidž v tem spreminjajočem se svetu je lahko zelo vprašljiv. Ker nimamo veliko stika z, denimo, afriškimi državami, smo lahko videli, kakšna so njihova stališča in interesi. Dobili smo popolnoma drugačen pogled na svet, kot smo ga mi vajeni. To je popolnoma neevropocentričen svet, ki drugače presoja vojno v Ukrajini. To je svet, ki je vajen svojih vojn, a je hkrati vajen tudi tega, da se za te vojne nihče drugje po svetu ne zmeni. Zakaj bi se torej zdaj oni za ukrajinsko? In to je svet, ki ima z Rusijo podpisane zelo zavezujoče sporazume, celo o nenapadanju …"

Anže Božič pojasni, da razume poskuse opozicije pri spodnašanju slovenske kandidature za nestalno članico Varnostnega sveta OZN-a kot poskus destabilizacije zunanje ministrice Tanje Fajon. "Zato je bila tudi ona zelo previdna, ko je o teh temah govorila v državnem zboru, ker je njen položaj v SD-ju, drugi največji stranki koalicije, ranljiv. Na ta način opozicija torej destabilizira celotno vlado."

Bil je čas, da Logar reagira

Nekdanji zunanji minister Anže Logar, ki je vložil kandidaturo Slovenije za Varnostni svet OZN-a, pa se danes drugače osmišlja na političnem prizorišču. Po porazu na volitvah za predsednika republike je sklenil ustanoviti politično društvo, ki naj bi spodbujala kulturo dialoga. Resen politični projekt? "Dolgo smo ga čakali. Anže Logar je na volilni večer po porazu dejal, da smo na pragu nečesa velikega. Oprostite, a debatni krožek še ni nekaj velikega. Morda bo iz tega nastala stranka, politični interes nedvomno obstaja, a društvo še ni nekaj velikega," meni Anže Božič s POP TV in nadaljuje, da Logar po predsedniških volitvah nadaljuje svoje politično delovanje v slogu Boruta Pahorja – z neopredeljevanjem in povezovalno retoriko, a počasi je nastopil čas, da kapital s predsedniških volitev začne unovčevati.

"Logarju je v zadnjem času začela podpora rahlo upadati. Po velikem političnem kapitalu, ki ga je skoval na predsedniških volitvah, ga je po zadnji Medianini raziskavi na lestvici politikov prehitela Nataša Pirc Musar." In najbrž ni bilo naključje, da je za ustanovitev svoje platforme izbral dan pred prvo obletnico vlade, ki je še ena tema tokratnega podkasta o politiki Umetnost možnega.