Gostja tokratnega podkasta je bila dolgoletna notranjepolitična novinarka Televizije Slovenija, ki vsako nedeljo po Dnevniku s prvaki vlade in opozicije analizira aktualno dogajanje v oddaji Politično Tanja Gobec. Foto: Matej Praprotnik
Gostja tokratnega podkasta je bila dolgoletna notranjepolitična novinarka Televizije Slovenija, ki vsako nedeljo po Dnevniku s prvaki vlade in opozicije analizira aktualno dogajanje v oddaji Politično Tanja Gobec. Foto: Matej Praprotnik

Naročite se na podkast Umetnost možnega.

Ko je v torek v tiskovnem središču stopil pred kamere, je bilo jasno, da so razmere resne in da bo vlada preklopila na najvišje obrate.

Rekordni podatki o številu okuženih so že naslednji dan potrdili, da se je bolezen nevarno razširila in da je grožnja najbolj črnega scenarija – ki se seveda skriva v omejenih zmogljivostih zdravstvenega sistema – vse bolj realna. Istega dne je opozicija sporočila, da je dosegla pomemben preboj. Potem ko je že kazalo, da se bo utopila v prestižnih bojih, je dosegla dogovor o skupnem kandidatu za novega mandatarja. Konstruktivna nezaupnica je edini način za menjavo vlade Janeza Janša, letošnja jesen pa odločilni in zadnji čas, da opozicija to operacijo izpelje pred supervolilnim letom 2022. Toda brez glasov poslancev Desusa ali SMC-ja seveda ne bo šlo. Obe stranki imata to jesen kongresa, zanimiv pa bo predvsem tisti, na katerem bo upokojenska stranka izbirala novega (morda pa tudi starega) predsednika. Karl Erjavec je potrdil, da se bo poskusil vrniti na prizorišče, potem ko ga je pred le pol leta Aleksandra Pivec prepričljivo poslala v politični pokoj.

O burnem političnem dogajanju, o tem, kaj lahko pričakujemo na kongresih SD-ja in DeSUS-a v prihodnjih dneh in tednih, o možnostih opozicije, da zruši vlade, in seveda tudi o dramatičnem slovesu Aleksandre Pivec, ki ima ‒ tako kot njeni številni kolegi ‒ precej težav s pravilnim nošenjem maske, govorimo v drugi epizodi podkasta Umetnost možnega – podkast o notranji politiki.

V drugi epizodi je gostja Tanja Gobec, dolgoletna notranjepolitična novinarka Televizije Slovenija, ki vsako nedeljo po Dnevniku s prvaki vlade in opozicije analizira aktualno dogajanje v oddaji Politično. Ravno prav: pred snemanjem smo izvedeli, da se na politično prizorišče resno poskuša vrniti Karl Erjavec in da se je opozicija vendarle dogovorila o kandidatu za mandatarja, s katerim bo poskušala zamenjati predsednika vlade Janeza Janšo. To se je zgodilo na dan, ko je število okuženih in obolelih s covidom-19 preseglo rekorde. Se pripravlja politični potres in ali smo državljani nanj pripravljeni? O vsem tem v drugi epizodi Umetnosti možnega – podkastu o notranji politiki.

Umetnost možnega ‒ Dnevi (političnega) grmenja